Финландия и Швеция – най-добрите страни за живот на момичета

Класация по повод Международния ден на момичетата

12 октомври 2016 г.

Снимка: Shutterstock

Именно Швеция и Финландия са на върха на класацията, съставена от благотворителната организация Save the Children. Резултатите от необичайното социално изследване бяха публикувани на 11 октомври, когато светът чества Международния ден на момичетата, пише letidor.ru.

Той се отбелязва от 5 г. насам с идеята да привлече вниманието към проблеми, свързани с тяхната полова принадлежност: детските бракове, ранната бременност, женското обрязване и други прояви на дискриминация. Тази година на фокус в световен план е образованието на момичетата.

Били анализирани 144 държави, като в десятката страни с най-добри условия за живот на момичетата са още Белгия, Дания, Италия, Холандия, Португалия, Словения и Швейцария. При съставянето на рейтинга авторите му взели под внимание броя на детските бракове, на бременностите сред подрастващите, на достъпа до образование а също така и нивото на смъртност и процентът на жените в политиката.

На последно място в класацията са Нигер, Чад и Централноафриканска република. Тъкмо там момичетата живеят най-зле, според изследването.

Еми Спасова

 

Коментари
Последни видеа