Ученици от 11 български общини ще пишат в новата „Работилница за репортери“

Темата на конкурса-обучение е "Пътят към дома", регистрацията - до 15 март

 „Пътят към дома“ е темата на четвъртото издание на ученическия конкурс-обучение на EspressoNews - „Работилница за репортери“, който стимулира интереса на учениците към журналистическата професия, развива таланта и уменията им за творческо писане, популяризира историческите, културните и природни богатства и икономическия потенциал на региона на западна България, и подпомага кариерното ориентиране и кандидатстване във висше учебно заведение на участниците.

Тази година конкурсът разширява своя обхват и дава възможност на повече млади таланти да се включат в него. Кариерно ориентиране и досег до журналистическата професия ще имат възможност да получат учениците от IX до XII клас в 11 общини: Ботевград, Божурище, Банкя, Благоевград, Враца, Годеч, Драгоман, Костинброд, Мездра, Своге и Сливница.

Всички желаещи да се включат, могат да се регистрират онлайн до 15 март на адрес: bit.ly/rabotilnitsa.

Мария Маркова, главен редактор на EspressoNews и Десислава Василева, управител на EspressoNews и създател на проекта „Работилница за репортери“, с победителите в третото издание на конкурса "Работилница за репортери 2018 – Родова памет" Ани Павлова, ученичка в ППМГ "Акад. Иван Ценов", град Враца и Теодора Александрова, възпитаник на ПЕГ "Йоан Екзарх", град Враца.

Официалният старт на проекта ще бъде даден на 18 март с първата журналистическа задача, която учениците ще получат по имейл. В рамките на шест седмици те ще усвояват тънкостите на журналистическата професия под вещото менторство на екипа на регионалния новинарски портал и утвърдени журналисти и преподаватели: Миролюба Бенатова, Емил Спахийски, Доника Ризова и ас. д-р Иван Вълчанов от катедра „Медии и обществени комуникации“ в УНСС.

Миролюба Бенатова

Всяко седмично предизвикателство за участниците ще преминава под тяхното ръководство. Комуникацията ще бъде изцяло онлайн. Учениците ще получават качествена обратна връзка, с насоки и препоръки как да надграждат уменията си за творческо писане и изследователска работа. Най-добрите произведения от всяко предизвикателство ще бъдат публикувани в онлайн портала Espressonews.

Доника Ризова

Класацията на победителите ще бъде направена след като творбите на най-изявените в проекта бъдат оценени от жури в състав: Генка Шикерова, журналист и водещ в Нова телевизия, Филипа Иванова, журналист и водещ в БНТ, доц. д-р Стела Ангова, ръководител катедра „Медии и обществени комуникации“ на УНСС, Неда Василева, журналист и телевизионен водещ с професионална кариера в телевизиите Bulgaria ON AIR и ТВ Европа, Лилия Мустакова, журналист и водещ в Bulgaria ON AIR, Кирил Вълчев, журналист и радиоводещ в Дарик радио.

„Моят съвет към бъдещите участници е да пуснат птичето от своя кафез - да представят неразказаната си история, която да завладее всички. Без колебание да се потопят в магията на Работилницата, защото тя оставя траен отпечатък в сърцето. Тя е крачката към личната победа, изгражда качества на бъдещ репортер!“, казва миналогодишната победителка Теодора Александрова.

“Както гъсеницата се превръща в изящна пеперуда, така и аз претърпях своята метаморфоза - от дете, страхуващо се да изрази мнението си, в човек, вярващ в себе си и отстояващ позициите си. Търсете нестандартното, разбивайте норми, клишета и стереотипи и най-вече - бъдете достатъчно смели, за да изразите себе си, защото конкурсът освен награда е преди всичко път към самите вас.”, призовава Ани Павлова, също победител в миналогодишното издание на конкурса.

За трета поредна година патрон на проекта е българският евродепутат Ева Майдел

По традиция, Ева Майдел ще предостави голямата награда за победителя в конкурса - пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент. Най-добрите участници в проекта ще получат награди от партньори на инициативата, сред които и журналистически стажове в национални медии.

Най-изявените единадесето- и дванадесетокласници ще имат възможност да продължат своето образование в журналистическа специалност в желана от тях дисциплина в катедра „Медии и обществени комуникации“ на Университета за национално и световно стопанство (УНСС), без полагане на задължителния изпит по „Български език и литература“. Приемът им ще се реализира само след събеседване.

В първите три издания на Работилница за репортери се включиха над 200 деца, които създадоха повече от 600 материала от различни жанрове, голяма част от които намериха радушен прием сред аудиторията на регионалния портал, а най-добрите бяха публикувани и в други национални и специализирани медии.

Най-добрите участници в конкурса получиха награди от партньори на проекта, сред които и журналистически стажове и гостувания в БНТ, bTV, NOVA, Bulgaria ON AIR, Тв Европа, радио FM+, TeenStation, Volontime и др. Най-изявените единадесето- и дванадесетокласници получиха възможност да се обучават в желана от тях дисциплина в катедра „Медии и обществени комуникации“ на Университета за национално и световно стопанство (УНСС), без полагане на задължителния изпит по „Български език и литература“.

За повече информация следете „Работилница за репортери“ във Фейсбук - тук и тук, а също и в Espressonews, където ще бъдат публикувани материалите на участниците.

Коментари
Последни видеа