Защо момиченцата знаят повече в първи клас

Учени: дъщерите слушат на какво ги учи мама

Снимка: Guliver / iStock

Като правило преди първи клас момичетата имат по-голям речников запас и по-добре умеят да четат, отколкото момчетата, твърдят учени. Това е свързано с факта, че докато момчетата тичат и играят, момичетата по-внимателно слушат мамините песни и приказки, пише medikforum.ru.

Експерти от детското благотворително общество Save the Children установили, че момичетата преди началното си образование знаят и разбират повече думи и имат по-добри навици в четенето и писането, отколкото момчетата. Това се обяснява не с някакви особености в мозъка, а с факта, че момичетата по-внимателно слушат на какво ги учи мама, отколкото момчетата, които предпочитат активните игри и спорта.

При това децата и от двата пола прекарвали еднакво време над книгите, както твърди изследването. Но майките били по-склонни да научат на азбуката и изобщо да отделят повече време за образователни цели именно на момиченцата. Те пеят по-често на дъщерите си, четат им стихове, докато момчетата някъде тичат и играят.

Експерти от Университета в Бристол, които помагали в провеждането на изследването, установили, че две трети от различията в степента на развитие на езиковите навици и успеваемостта в училище към 11-ата година между момчетата и момичетата, се установяват много по-рано – около 5-годишна възраст.

80 000 от момчетата, които миналата година са започнали предучилищно образование в Англия, са неспособни самостоятелно да построят изречение или да следват прости инструкции, както показва изследването. Авторите отиват и по-далеч като твърдят, че изоставането, което децата показват в първи клас, може да продължи и занапред.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа