Скрининг тест за 3-годишните

Но не е задължителен

Снимка: Guliver / iStock

За 3-годишните в детските градини от тази есен ще бъде въведен скрининг тест, но той няма да е задължителен, а ще е ориентир дали детето не изпитва известни затруднения и съответно се нуждае от повече внимание в обучението му. Това съобщава Мениджър нюз, като се позовава на доц. Мария Трифонова от Института за изследване на населението към БАН.

"Тестът ще съдържа 42 игрови ситуации, с които детето ще се забавлява и ще дава интересни отговори, според авторите. Такива скриниг изследвания са много разпространени в САЩ и Европа, у нас - от края на 80-те години на миналия век", казва още доц. Трифонова.

"На всяка задача има няколко възможни отговора, установени след изследване с 6000 деца. Няма грешни отговори, просто някои от отговорите носят по-малко точки."

Целта е да се прецени как бъдещият първолак обработва информацията, дали формира категории и прости изречения, дали използва бъдеще и минало време и т.н.

"Тестовете няма да са задължителни", подчертава и Васил Николов, председател на Инициативния комитет за иновативно и качествено образование. Всеки учител е в състояние сам да прецени готовността на едно дете. "Тестовете са по желание на родителите и не трябва да будят притеснение. Те са замислени в помощ на онези родители, които подозират проблем в развитието на детето си и овладяването на информацията за света", пояснява доц. Трифонова.

Важното е да се създаде добра среда за преодоляване на някои затруднения на детето.

Коментари
Последни видеа

Рецепта за магия

18 януари 2019 г.

Окото

18 януари 2019 г.