Фестивал кани ученици и учители на безплатни прожекции

Те са част от идеята киното да се въведе като предмет в училище

15 Юни 2018 г.
Фестивал кани ученици и учители на безплатни прожекции

Кадър от филма "Наследниците", снимка: организаторите на фестивала

За пета поредна година фестивалът „Срещи на младото европейско кино“ предлага програма от безплатни прожекции и дискусии за ученици и техните учители. Тя е част от усилията на организаторите да въведат киното като предмет в училище, който да помогне за развиване въображението на децата, за въвеждането им в естетиката на европейското кино и изкуството въобще, в игровите модели и подходи на обучение.  

Тази година прожекциите ще се проведат от 18 до 22 юни в кино „Одеон“ и в зала „Славейков“ на Френски институт.

Програмата стартира с френския филм „Наследниците“ на режисьора Мари-Кастий Менсион-Шаар. Вдъхновен от истинска история, той проследява отношенията на един учител с негови ученици от гимназията на парижко предградие, които отдавна не се вписват в училищната система. Записвайки се за участие в национален конкурс на тема „Децата и младежите в нацистките концентрационни лагери“ и посещавайки музей, посветен на този тъмен период от историята, учениците ще изживеят истински катарзис, който ще промени живота им.

Програмата включва българския филм „3/4“ на режисьора Илиян Метев, награден със „Златен леопард“ на  фестивала в Локарно. Той разказва историята на едно българско семейство – баща, професор по физика и двете му деца, които живеят заедно с известни трудности, докато фигурата на майката липсва.

От този фундаментален дисбаланс, Илиян Метев черпи особения ритъм на своя филм, където всеки се мъчи да намери своето място. Чрез елегантна и деликатна режисура, чрез леко движение на камерата или чрез празно пространство, често оставяно в кадър, филмът се фокусира върху отсъствието, отреждайки му централно място. Всяка сцена на делника показва много повече от видимото.

Още едно българско име е включено в програмата – това на живеещата в Париж режисьорка Елица Георгиева. Тя  ще представи филма си „Всяка стена е врата“. Действието се развива през 1989, след падането на Берлинската стена, когато цяла България е по улиците, обединена от надеждата и устрема за свобода.

Кадър от "After School Knife Fight"

За учениците е подготвена  и късометражна програма от 3 филма: португалският „Всичко, което си представям“ на режисьорката Леонор Нойво, френският „After School Knife Fight“, представен на фестивала в Кан миналата година, както и турският „Танцуващи момичета“ на Зейнеп Копрулу.

И трите филма са обединени около темата за края на тийнейджърството, за края на училище и за новия живот, който предстои в света на възрастните. Не бива да бъде пропуснат и „Хлапак“ на испанския режисьор Адриан Ор, който също ще гостува в София за среща с публиката.

В програмата е още шедьовърът на финландския режисьор Аки Каурисмаки – „Мъжът без минало“, част от платформата за европейско кинообразование CinEd. Филмът печели голямата награда на журито, както и награда за женска роля на фестивала в Кан през 2002, има и номинация за „Оскар“.

Организаторите на фестивала, съвместно със Столична община за първи път ще наградят учител, заради заслугите му в областта на кинообразованието.

„Бихме искали тази награда да се превърне в ежегодна, за да бъдат оценени усилията на определени учители, които развиват визуалната култура на учениците си с огромен ентусиазъм и постоянство и така мотивират други свои колеги, които имат съмнения, че киното в училище е възможно“ – казва Ралица Асенова, организатор на фестивала.

А че киното в училище е възможно, ще докаже и късометражният филм, заснет от ученици от ОУ „Неофит Рилски“ – с. Дерманци, ръководени от тухния учител Даниел Симеонов и ментора Василена Баджарова. Ателието, в което участват, е инициатива на Френската филмотека в рамките на програмата „Киното, сто години младост“. Такива ателиета се провеждат успешно в 40 държави.

Прожекциите по кинообразование за ученици в рамките на фестивала са съфинансирани от Столична програма „Култура“.

Образование

Кинофестивалът „(не)Възможното образование“ продължава с игри за мир

Образование

Кинофестивал кани деца и младежи на безплатни прожекции

Образование

Киното влиза в учебни програми

Още от Образование

Образователна платформа ще бъде с безплатен достъп за всички ученици от 1. до 3. клас включително.

Снимка: издателство Клет България

Над 175 000 ученици до 3.клас могат да получат безплатен достъп до дигиталната образователна платформа iZZI

За детето е изключително травмиращо, когато съучениците му го обиждат.

Снимка: Shutterstock

Детето е подложено на подигравки в училище

Не е трудно да обясните математиката по забавен начин.

Снимка: Shutterstock

Как да накарате детето да харесва математика

Има неща, които не са полезни за учениците.

Снимка: Shutterstock

3 грешки на родителите, които имат ученици

Момче си преговаря урока. Снимка: Getty

 

Оценките в училище. Защо са важни

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

18 идеи срещу скуката

Лесни и креативни начини да забавлявате децата, докато са у дома (Част II)