Има ли решение казусът с тежките ученически раници

Възможност от Швеция, призната за произведение на изкуството

10, 8  - толкова килограма тежи раницата на моята десетокласничка - сега я премерих. Без да броим втората, по-малка раница с комплекта ѝ за курса по карате. Раницата на по-малката ми дъщеря, тя сега ще бъде в седми клас, е близо 9 кг. Давам пример с моите деца, защото не са изключение, нито аз съм единственият притеснен за гръбначните изкривявания и въобще - за здравето на децата си родител.

Не, нищо не може да се извади от раницата, всичко вътре е необходимо, учебници, тетрадки, помагала, папки и химикалки са задължителни, а също и закуската. Значи трябва да се помисли за самата ученическа чанта - има ли най-подходяща, такава, която се грижи за правилната стойка на учениците и спокойствието на родителите?

Шведската марка Fjällräven предлага решение на този казус със воите модели раници KÅNKEN. Първата от тях се появява още през 1978 г. точно като отговор на проблема с болките в гърба от носенето на тежки раници от учениците в Швеция. Голяма колкото две папки формат А4, оттогава KÅNKEN става все по-попубялва и днес, 4 десетилетия по-късно, се използва от деца и възрастни по цял свят.


Съществува и вариант Mini, подходящ за най-малките.

Раницата е устойчива и издръжливостта ѝ се дължи на здравата и непромокаема материя Vinylon F, а дизайнът ѝ със своите характерни прави линии е отличителен и винаги изглежда модерен. Изработена е умно, с минимално количество остатъчен материал - при рязане на плата не остават почти никакви парчета, а презрамките са изработени от дълго парче плат, свързано със задната дръжка - детайл, който също допринася за високата издръжливост на KÅNKEN.

Така твърдят от марката и добавят, че дизайнът на раницата е признат за произведение на изкуството.През 2016 г. Svensk Form, Шведската асоциация на изкуствата и занаятите, позовавайки се наспецифичния, минималистичен дизайн и високото ниво на функционалност на KÅNKEN, признава раниците за приложно изкуство, сравнимо с музикалните, филмови и литературни произведения.


В различни размери и разнообразни цветове, раниците на Fjällräven лесно се вписват във всеки тип всекидневие. Те дават възможност и за допълнително декориране със стикери, кабърчета, кръпки, и дори с ръчно плетени елементи.

Всичко, изброено дотук звучи доста добре, и може да се провери - в магазина на Fjällräven тук, а също и онлайн.

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа

Бъди различен

06 август 2020 г.

Цар куче

05 август 2020 г.