Учени от БАН представиха крачещия робот "Голямата стъпка"

Той ще помага на хлапета със затруднения в обучението, а на учениците - да програмират

Снимка: Shutterstock

Учени от Института по роботика на БАН показаха пред ученици как работи крачещия робот „Голямата стъпка“, съобщи БНТ.

Той е рожба на Института по роботика към БАН, патентован е, и най-голямото му достойнство е, че може да преодолява препятствия и дори да изкачва стълби. "Голямата стъпка" помага на деца със затруднения в обучението, а на по-големите ученици - да програмират.

Той е създаден преди около две години от Института по роботика чрез 3D технология на принтиране.

Снимка: Кадър от видеото

"Голямата стъпка" има иновативна конструкция - изработен е от изключително малко механични елементи и има само два двигателя, чрез които се придвижва напред-назад и завива около оста си. Интересни са приложенията му - той е създаден за деца с обучителни трудности. Чрез неговите движения учителят им обяснява кое е ляво, дясно, горе или долу“, разказа създателят му доц. Иван Чавдаров.

В момента има само един модел, който е направен с новата технология за 3D печат и е съвсем мъничък – около 20 см, като играчка е.
Такъв тип роботи могат да отидат там, където не можем да се придвижим с класическите превозни средства.

„Може да се прилага в различни направления – за изследователски цели, за спасителни операции, при бедствия и аварии, където средата е недостъпна“, каза доц.Чавдаров. По думите му новото устройство вече намира приложение в училищата.

Коментари
Последни видеа

Бъди благодарен

22 октомври 2019 г.