Учениците споделят възгледите на преподавателите

Проучване в 252 израелски училища го доказа

Снимка: Guliver / iStock

Американски учени от Университета в Корнел заявиха, че учениците споделят възгледите на своите учители и се стараят да приличат на тях, пише vladtime.ru. Влиянието на педагозите върху децата не бива да се поценява, смятат експертите. Водещият на изследователската група Шаул Олег заявил, че учениците възприемат от преподавателите не само академични знания, но и морални устои и ценности. Учените нееднократно са доказвали връзката между учебната среда и постиженията на ученика.

В този ред на мисли учените решили да установят съотношението на възгледите на деца и педагози. На ученици от 252 начални училища в Израел им била дадена анкета с въпроси на тема принципите на съвеста, етичните правила и чувството за отговорност.

В изследването се включили 50 хилади ученика и 3600 преподаватели. След няколко години учените провели ново анкетиране със същите въпроси. След това специалистите се опитали да намерят сходствно между отговорите на учениците и класните им ръководители. Било установено, че възгледите на по-голямата част от учениците съвпадат с мирогледа на учителите.

Надя Горанова

 

Коментари
Последни видеа