Обсъждат промяна в приема на ученици с интерес към изкуствата

Училищата с такива паралелки няма да проверяват способностите на децата

03 февруари 2017 г.

Снимка: Guliver / iStock

Адресът на родителите да не е водещ критерий при приема на 70% от първокласниците в паралелки с разширено изучаване на изобразително изкуство, музика и хореография в общински училища. Такова предложение е внесено в Столичния общински съвет от работна група с участието на Регионалното управление на образованието в София.

Това стана ясно на среща между министър Николай Денков и директорката на 144 СУ „Народни будители“ Величка Николова. Опасенията на училищата с паралелки по изкуствата са, че приемът в първи и осми клас за новата учебна година ще бъде затруднен, съобщава пресцентърът на просветното министерство..

На срещата отново беше подчертано, че училищата с такива паралелки няма да правят проверка на способностите на децата, тъй като това противоречи на Закона за предучилищното и училищното образование. „Като служебно правителство ние ще изпълняваме закона такъв, какъвто е“, заяви министър Денков.

По предварително утвърдени от педагогическия съвет правила обаче от кандидатите ще може да се иска информация за предишни изяви на децата в съответната област. Такива са например участия в конкурси, концерти, групи по интереси в детските градини и други подобни дейности.

За да се осигури пълноценно обучение в хореографските паралелки след VII клас в общинските училища, ще се търси възможност за добавяне на нова професия в Списъка на професиите в професионалното образование и обучение. Това ще позволи учениците да завършват не само с диплома за средно образование, но и с удостоверение за професионална квалификация. 

Коментари
Последни видеа