Допълнителна паралелка за първи клас искат 8 училища в София

На първо класиране част от деца, които живеят в района, не са приети

05 юни 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Осем столични училища са поискали да разкрият по една допълнителна паралелка за първи клас. Това съобщи за БНР началникът на Регионалното управление на образованието София Ваня Кастрева.
Причината - на първото класиране, деца от първа група, които живеят най-дълго в района на дадено училище, останаха неприети.

Според сега действащата наредба на Столичната община за прием в първи клас най-голям шанс в дадено училище имат децата, които живеят над 3 години на адреса си.
След първото класиране, което беше извършено на 1 юни, голяма част от децата, които кандидатстват за първи клас в училището им по район останаха извън класираните.
Според Ваня Кастрева много от училищата нямат достатъчно материална база, за да пуснат по-голям прием:

„Системата за прием дава възможност родителите да кандидатстват както по постоянен, така и по настоящ адрес. Към това, когато добавим и възможността за първокласници, чиито братя и сестри до 12-годишна възраст са ученици в същото училище трудно може да се предвиди колко паралелки трябва да се планират“.

Вече 8 училища са поискали от Столичната община да разкрие допълнителни паралелки за първи клас като вероятно те ще се увеличат, каза още Кастрева.
„Няколко училища, които пък искат увеличаване на броя на децата в паралелка - да бъдат не 24, а 26“, допълни Ваня Кастрева, според която това частично ще реши проблема.
Свободните места за второ класиране ще бъдат обявени на 8 юни. 

 

Коментари
Последни видеа