Идея: Четиридневна учебна седмица, петия ден – онлайн обучение

По примера на училищата в Австрия

12 юни 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Всяко училище, което пожелае, да може да въвежда дистанционно обучение в до 20% от учебните си часове. Това е една от идеите за промени в училищния закон, обсъдени на Отраслов съвет в просветното министерство от синдикати, работодатели и ръководството на МОН, съобщи Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-то училище в столицата.
По думите му идеята е все още на етап проект и със сигурност ще се обмисли много внимателно и детайлно, преди да влезе в сила, пише Националната мрежа за децата. 

Целта е да се даде възможност на всяко училище, не само на иновативните, да въведе до 20% в учебните планове и дни за дистанционно обучение, ако желае. „Така при една седмица от 5 дни, един от дните може да бъде посветен на дистанционно обучение“, казва Стаматов, който дава пример с Австрия.
Там понеделник и вторник учениците учат в училище, а сряда имат дистанционни часове вкъщи, в които обикновено работят по поставен от учителите проект.
„У нас този ден най-вероятно ще се сметне за разтоварващ, но всъщност той е от най-пълноценните за децата, защото през това време те хем научават много нови неща, хем им е интересно“, смята Стаматов.
Според него 20%-те от часовете в електронна среда могат да се приложат само за един учебен предмет, или за всички предмети, в зависимост от желанието и спецификата на училището. Става въпрос само за възможност, която няма да има задължителен характер, пояснява той, като според него реалистичният срок за въвеждането ѝ в закона е ноември-декември тази година. .

Една от промените в закона за предучилищното и училищното образование ще е свързана с ясно дефиниране на това що е то дистанционно обучение, както и с прилагането на тази форма при грипни ваканции – нещо, което вече бе анонсирано от просветния министър Красимир Вълчев.
Идеята е така да не се изпуска учебен материал. С друга промяна ще се регламентира и въвеждането на задължително предучилищно образование за 4-годишните – също намерение, което вече е оповестено.

 

 

Коментари
Последни видеа