Първото училище за украински деца е вече факт

То е финансирано с общите усилия на Британско училище в София и ЧСУ „Константин-Кирил Философ“

13 май 2022 г.

Снимка: Британско училище в София

Първото училище за украински бежанци у нас бе официалното открито на кампуса на Британско училище в София. В него ще учат 90 украински деца, прогонени от войната, далеч от своята родина. Училището е финансирано с общите усилия на Британско училище в София и ЧСУ „Константин-Кирил Философ“. В него всичко е безплатно за украинските деца.

Снимка: Британско училище в София

Официални гости на тържеството бяха: НП г-н Виталий Москаленко – Извънреден и пълномощен посланик на Украйна в България, НП д-р Роб Диксън – Британски посланик в България, полковник Дмитро Лукашук – Аташе по отбраната на Украйна в България, г-жа Янита Манолова – зам. председател на Държавната Агенция за бежанците при Министерски съвет, г-жа Десислава Митева – изпълнителен директор на Британско-българската бизнес асоциация, г-жа Дора Стрезова – изпълнителен директор на Кока-Кола България, Оля Пенева и Веси Деянова – фондация „BG4UA“, г-н Тодор Георгиев – фондация „Благотворителност и милосърдие“, Олга Кхолодионова и Ирина Мартиненук – Фондация Human Aims Capital България.

Събитието беше наситено с всички багри на емоцията – вълнение, гордост, благодарност, съчувствие, сълзи. Музикално-артистичната програма, подготвена от децата, не остави гостите безразлични. А сълзите в очите на родителите показаха колко се гордеят със своите деца, и в същото време милеят за своята и техните съдби. Сълзи имаше и в очите на Виталий Москаленко и д-р Роб Диксън.

Но всички почувстваха и огромната енергия на надеждата, наситила цялото това пъстро пространство от деца, родители, публични личности. Мисията на всички бе единствено да извадят децата от кошмарните спомени за войната. Същата тази надежда, както и много топлина и съпричастност, пролича и от речите на Москаленко и Диксън, които изразиха и своята гордост и благодарност към организаторите и дарителите на инициативата.

Коментари
Последни видеа