Разказ на Здравка Евтимова влезе в американски учебник по литература

Редом с Рей Бредбъри, Айзък Азимов и Едгар Алън По

24 януари 2019 г.

Снимка: Facebook

Разказът "Кръв от къртица" на Здравка Евтимова, преведен като Blood, се нареди сред образците от световната литература - тази новина си е повод за гордост!

Творбата е издадена у нас през 2005 г. в едноименен сборник на авторката, а сега е публикуван в учебник по литература за осмокласници в САЩ. В него са още разкази на Хауърд Лъвкрафт в раздела „Тръпката, която изпитваме при преживяване на нещо страшно“, а също и на Рей Бредбъри, Айзък Азимов, Едгар Алън По. Целта е учениците да разсъждават върху изграждането на сюжета и да обогатяват своя речник.

“Всеки има мъка вкъщи и нож в ръката” – това са силни думи от разказа, които от вчера се цитират в стотици коментари на новината във Facebook, придружени от „Най-талантливият ни съвременен автор“, „Световна писателка, страхотен човек

„Благодаря ви, скъпи приятели. И аз се радвам, но зная, че един разказ не те прави писател. Да си пожелаем добро здраве - на нас, на обичаните ни хора, на хората които познаваме и не познаваме, за да живеем заедно в мир и добро“, написа авторката в личния си профил в социалната мрежа.

Тя е на 59, родом от Перник, където живее и до днес. Завършва английска филология и освен писател е и известен преводач. Нейни кратки разкази са публикувани в 30 страни, получава различни награди и признание за таланта си.

Коментари
Последни видеа