Штъркела и граматиката

БАН с кампания „Написаното остава. Пиши правилно!”

04 юни 2017 г.

Една от снимките в кампанията, озаглавена "Русенска работа". Снимката е качена от Димитрова.

Нарочно в заглавието допуснахме две граматични грешки, за да привлечем вниманието ви към нещо тъжно и важно!

Езиковите тревоги са обясними, тъй като срещите ни с неграмотността са на всяка крачка, което е не просто дразнещо, а непростимо.

Граматични и стилистични безумия - най-вече около употребата на пълния член, като "В магазинът се продава...", и ширещи се абсурди като "Пукъм гуми", "Штъркел", "Тиквен сънчоглед" и "Доброжански дини" обикновено ни разсмиват, но в действителност показват гигантската черна дупка, засмукала образованието на поколения.

В тази връзка Българската Академия на Науките предприе кампания в подкрепа на правилната употреба на българския език под мотото „Написаното остава. Пиши правилно!”.

Инициативата се провежда в социалните мрежи до 18 юни и всеки може да се включи в нея, казват учените от Института за български език към Академията. 

"Открийте грешките навсякъде около себе си – в интернет, в надписи на витрини и магазини, в книги и списания, и ги споделете с нас! Публикувайте снимки на текстове, в които е допусната правописна грешка. За повече информация следете нашата страница във Фейсбук.", призовават от БАН.

Коментари
Последни видеа