„Стара хартия за нова книга“ за втори път в Хасково

Почисти и прочети - как да се включат хлапетата и кога

29 август 2017 г.

Община Хасково е домакин на националната екоинициативата „Стара хартия за нова книга“ за втора поредна година в рамките на празниците на града.

На 9 септември на пл. „Свобода“ между 10,00 и 14,00 ч. всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг. стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор, както и подаръци от партньорите на кампанията.

Организаторите от „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“ напомнят, че колкото повече стара хартия съберат децата, толкова повече дървета ще спасят от изсичане. Събитието се провежда с подкрепата на Община Хасково и Регионалната библиотека „Христо Смирненски“.

За да има за всички достатъчно книги, всеки, който изпълни условието да донесе 5 кг стара хартия за рециклиране, ще може да получи само една книга, но не повече. Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика – изданието „Ти можеш да спасиш планетата“, предоставено от „ЕКОПАК България“ АД. Така в рамките на празничния ден децата могат да получат максимален брой две книги независимо от количеството предадена хартия.

Специалното предизвикателство на организаторите в тазгодишното издание на „Стара хартия за нова книга“ е вдъхновено от талисмана на кампанията – Пърси Джаксън, син на Посейдон, похитител на мълнии и племенник на Зевс. В конкурса за кратък разказ „Стари герои в нови истории децата ще бъдат провокирани да създадат оригинална авторска история с любим древногръцки персонаж, поставен в нова и необичайна ситуация.

Времето и пространството, в които се развива действието, зависят от въображението на малките творци. В конкурса участие могат да вземат деца и тийнейджъри от Община Хасково до 18-годишна възраст. Творбите ще се изпращат предварително в срок от 24 август до 5 септември включително на e-mail адрес: konkurs@greenwich.bg. Победителите ще бъдат обявени на 9 септември на сцената на пл. „Свобода“.

Пълните условия на конкурса можете да откриете тук.

Кампанията ще бъде открита от кмета на Община Хасково г-н Добри Беливанов. По време на празничната програма за настроението на присъстващите ще се погрижат детски и тийнейджърски вокални групи и танцови състави, сред които спортните клубове „Мега спорт“, „Юнак“, „Тангра“, акробатите от КГС „Юнак“ и звездите на аеробиката от КА „Виолена“.

Участие ще вземат и балетна формация „Рона“, ансамбъл „Южняци“, фолклорна формация „Славяни“. За участниците в инициативата ще бъдат подготвени викторини и игри в духа на героя на кампанията Пърси Джаксън. Разбира се, епичното съревнование на знания ще им донесе допълнителни изненади.

По време на първото си издание в Хасково през 2016 г. „Стара хартия за нова книга“ отчете отлични резултати. В кампанията се включиха над 900 деца, които предадоха 4,7 тона хартия и получиха над 1000 книги. Благодарение на предадената хартия децата от Хасково, които се включиха в детския празник, спасиха от изсичане 61 дървета.

Тази година Хасково е само първият град, в който ще се проведе националната екоинициатива. Кампанията ще посети още София на 10 септември, Русе на 17 септември, Пловдив на 23 септември и Бургас на 24 септември.

Средствата от събраната стара хартия в Хасково и в другите четири града на кампанията ще бъдат използвани за публикуване на специалното издание на кампанията „Ти можеш да спасиш планетата“, предварително осигурено от „ЕКОПАК България“ АД.

noviteroditeli.bg са медиен партньор на кампанията.

Още от Образование

Вижте още

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

Майка и бебе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Основни правила на нощното кърмене

Те ще ви спестят евентуалното продължително безсъние

Бременна жена. Снимка: Shutterstock

Здраве

Има ли подходяща възраст за забременяване

Вижте кога жената е най-подготвена за този специален момент

По възраст

Жена пие кафе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Дами, не прекалявайте с кафето – може да се простите с бюста си!

Но пък от него има и някои ползи за здравето

Майка и бебе. Снимка: Shutterstock

Здраве

Основни правила на нощното кърмене

Те ще ви спестят евентуалното продължително безсъние

Бременна жена. Снимка: Shutterstock

Здраве

Има ли подходяща възраст за забременяване

Вижте кога жената е най-подготвена за този специален момент