Уникален детски научен център отвори врати в Бургас

20 интерактивни инсталации ще учат малчуганите как се генерира и използва енергията

03 ноември 2020 г.

Първият по рода си за България научен и енергиен център „ПланeтУм“ бе открит в Бургас. Той се намира в сградата на Морската гара и е част от обновената зона около пристанището на града.

В „ПланетУм“ са обособени няколко различни зони, сред които „Енергия“, „Откривателство“ и „Иновации“.


С помощта на над 20 образователни и интерактивни инсталации посетителите ще могат, забавлявайки се, да научат как се генерира и използва енергията от различните традиционни и възобновяеми източници.

Любознателните ще се запознаят с някои откритията, които са променили живота ни през последните векове.
Те ще могат са научат и други интересни факти, като например с какво е уникална морската и сухоземна среда в района на Бургас.

Едни от най-интересните експонати са атмосферният водолазен костюм.
С негова помощ посетителите ще влязат в ролята на истински водолази и ще изпитат ограниченията на движение при налягане от една атмосфера. 
В залата могат да се видят и инсталациите за генериране на различни видове енергия от възобновяеми източници като вода и вятър.

Проектът се реализира с подкрепата на Shell, партньорите в проучвателен „Блок 1-14 Хан Кубрат“ в Черно море Уудсайд енерджи и Репсол, както и Община Бургас и Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”.

„В Shell сме страстни привърженици на идеята за развитието на науката, технологиите, инженерството и математиката. В свят, в който ще се увеличава нуждата от енергия и ще се търсят начини това да става при намаляване на въглеродните емисии, ще са ни необходими уменията на учени и инженери за намирането на съответните решения. Ето защо сме горди, че подкрепяме Община Бургас в реализирането на проекта „ПланетУм“, насочен към подобряване на уменията на учениците в инженерните науки. Благодаря на кмета на Бургас, г-н Николов, и на неговия екип, както и на екипа от „Америка за България“ в Детски научен център „Музейко“, които приеха идеята за този проект и вложиха своите енергия, ентусиазъм и страст за нейното развитие и реализиране. Вярваме, че „ПланетУм“ ще е новата знакова дестинация в Бургас и пожелаваме попътен вятър в мисията му да вдъхновява бъдещите млади учени“, коментира Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Коментари
Последни видеа