Застояването пред екраните убива въображението на детето

Смартфони и таблети потискат фантазиите

29 август 2019 г.

Снимка: Shutterstock 

Прекомерното използване на смартфони и таблети се отразява пагубно на въображението на малките деца и „краде“ от въображаемите им приятели и приказни герои. Това установи британско проучване сред възпитателки в детски ясли и градини, цитирано от The Independent. В него са включени над 1000 професионални възпитателки, които работят с малчугани от детските ясли и градини. Те отговарят на въпрос как, според тях се отразява гледането на телефон, таблет и увлечението по електронните игри.

Две трети от учителките са убедени, че електронните устройва намаляват креативността на децата, а въображението им е много-по бедно в сравнение с това на хлапетата от епохата преди навлизане на електрониката.
Съвременните деца имат по-малко творчески идеи, а фантазията им не е така развита. Те много по-рядко си измислят и създават свои въображаеми приятели в сравнение с преди 5 години.

„Като че ли на днешните деца им е забранено да скучаят. Ако обаче имат повече свободно време и могат да останат насаме със себе си, те започват да фантазират и да си създават въображаеми приятели. Но това не се случва. Съвременните деца  сякаш чакат някой да ги забавлява и да им предостави нещо на готово. Това убива способността им да използват собственото си въображение“, обяснява възпитателят Дейвид Райт.

Подобно е и мнението на психоложката Пейдж Дейвис от университета в Йорк. „С времето и игрите се променят – децата вече не измислят сюжети, а ги вземат на готово от анимационните филми. Дори копират репликите на героите от там“, казва тя.
Телефони и таблете влияят негативно не само на творческите способности. Според изследване на канадски учени, тези деца, които на 3-5 години стоят пред екрана повече от 2 часа на ден, в по-късна възраст имат проблеми с поведението и се концентрират по-трудно.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа