Защо Стив Джобс е забранявал на децата си да използват iPad

И какво мислят технологичните родители за опасностите и подходящата граница

19 август 2019 г.
Защо Стив Джобс е забранявал на децата си да използват iPad

Стив Джобс на откриването на нов магазин Apple Store в СоХо, Манхатън, юли 2002 г.

Снимка: Марио Тама/ Getty Images

Когато Стив Джобс управлявал Apple, бил пословичен с това, че или хвалел журналистите за техни статии, или - по-често - им обяснявал къде са сгрешили. "Аз бях сред получиталите на няколко от тези обаждания (с критики)", разказа Ник Билтън преди време в популярен материал във вестник "Ню Йорк Таймс", който все още - 2 години по-късно, събира внимание сред родителите по света. "Но нищо не ме е шокирало повече от това, което г-н Джобс ми каза в края на 2010 г., след като приключи да ме "дъвче" за нещо, което бях написал за недостатък на iPad", продължава той. 

"Децата ви сигурно обожават iPad?", попитах аз, пробвайки да сменя темата на разговор. Първите таблети на компанията тъкмо изпълваха рафтовете на магазините. "Те не са го използвали", каза Стив Джобс. "Ние ограничаваме колко технология децата ни да употребяват у дома." 

Ето как продължава Билтън:

"Сигурен съм, че отговорих с ахване и втрещяване. Бях си представял, че домакинството на Джобс е като Рай на нърдовете: че стените са гигантски тъч екрани, масата за вечеря е направена от плочки от iPad-и, и че iPod-и се раздават на гостите като шоколадчета на възглавничка. Но, не, г-н Джобс ми каза, че съм доста далеч от истината.

От тогава съм се срещал с множество технологични изпълнителни директори и рискови инвеститори, които казват подобни неща - те изрично ограничават екранното време на децата си, често забранявайки употребата на всички джаджи във вечерите на учебните дни (от понеделник до петък, включително б.р.) и определяйки аскетични времеви лимити през уикендите. 

Бях объркан от този родителски стил. В крайна сметка, повечето родители изглежда, прилагат обратния подход, позволявайки на децата си да "плуват" в излъчването на таблетите, смартфоните и компютрите, ден и нощ. И все пак, тези технологични главни изпълнителни директори изглежда знаеха нещо, което ние останалите не знаем. 

Крис Андърсън, бивш редактор на Wired и сега ръководител на производителя на дронове 3D Robotics, въвежда времеви ограничения и родителски контрол на всяко устройство у дома. "Децата ми ни обвиняват с жена ми, че сме "фашисти" и прекалено загрижени за технологиите, и казват, че никой от техните връстници няма (у дома си) същите правила", каза той за петте си деца на възраст между 6 и 17 години. "Но това е, защото ние сме виждали опасностите от технологиите от първа ръка. Аз самият съм го виждал. Не искам да видя как това се случва на децата ми." 

Опасностите, за които той говори, включват излагане на вредно съдържание като порнография, тормоз от други деца и може би най-лошото - да станат пристрастени към устройствата си, също както родителите си. 

Алекс Константиноупъл, шеф на OutCast Agency - технологично фокусирана фирма за комуникации и маркетинг, казва, че никога не е позволявала на най-малкия си син, който е на 5, да използва джаджи през седмицата, а на по-големите ѝ деца на 10 и 13 им е разрешено да го правят само по 30 минути на ден, във вечерите на училищните дни. 

Евън Уилямс - основателят на Blogger, Twitter и Medium, и съпругата му Сара Уилямс, казват, че при липсата на техните iPad-и, двете им момчета имат стотици книги (да, книги), от които да си избират и да четат по всяко време. 

Как технологичните майки и татковци определят подходящата граница за децата си? Като цяло, тя се слага според възрастта. 

Децата под 10 години изглежда са най-податливи на пристрастяване, така че техните родители налагат пълна забрана на всякакви технологии през седмицата. През почивните дни има лимити по 30 минути, до 2 часа, за употреба на iPad и смартфони. А за децата между 10 и 14 години, се позволява да използват компютри вечер през учебните дни. Но, само за писане на домашни работи. 

"Ние имаме стриктно правило за време без екрани за децата ни през седмицата", казва Лесли Голд, основател и главен изпълнителен директор на SutherlandGold Group - компания за технологични медийни връзки и анализи. "Но трябва да има разрешения, когато станат по-големи и имат нужда от компютъра за училище", допълва той. 

Някои от родителите, работещи в нетехнологични фирми, които познавам, дават смартфони на децата си когато станат на 8 години. Но много от родителите в технологичните компании изчакват, докато детето им навърши 14. При това, тези тийнейджъри се обаждат и пишат съобщения, но на тях не им се дава договор с тарифен план (към мобилен оператор) докато не станат на 16. И има едно правило, което е универсално сред технологичните родители, до които съм се допитвал.

"Това е правило No.1: Никакви екрани в спалнята. Точка. Никога.", казва г-жа Андърсън. 

Въпреки че някои технологични родители възлагат ограничения по време, други са много по-стриктни. Али Партови - основател на iLike, с опита на консултант за Facebook, Dropbox и Zappos, казва, че трябва да има ясно разграничаване между времето, прекарвано в "потребяване", като гледане на YouTube или играене на видео игри, и времето, прекарано в "създаване" чрез екраните. 

"Също както не бих ограничил колко време детето ми може да прекарва с четките за рисуване или в свирене на пиано, или в писане, мисля че е абсурдно да се ограничава времето, което то прекарва в сътворяване на компютърно изкуство, редактирайки видео или в компютърно програмиране", казва той. 

Други смятат, че напълните забрани може да дадат точно обратния ефект и да създадат "дигитално чудовище". 

Главният изпълнителен директор на Twitter Дик Костоло ми каза, че със съпругата му са одобрили неограничена употреба на устройствата, стига двете им деца тийнейджъри да са в хола. Те вярват, че налагането на прекалено много времеви лимити за ползване може да има обратни ефекти върху децата. 

"Когато бях в Университета на Мичиган, имаше едно момче, което живееше в общежитието до мен, и имаше много много кутии от "Кока-Кола" и други газирани напитки в стаята си", спомня си Костоло. "По-късно открих, че това е било, защото родителите му никога не са му разрешавали да пие газирано, докато е пораствал. Ако не позволиш на децата си да имат някакво излагане на нещата, какви проблеми ще създаде това по-късно?", пита той. 

Никога не бях питал г-н Джобс какво са правели децата му, вместо да използват устройствата, които той е създал, така че се обърнах към Уолтър Айзъксън - автора на биографичната книга "Стив Джобс", който е прекарвал много време в дома на Джобс. "Стив смяташе за важно всяка вечер да вечерят на голямата дълга маса в тяхната кухня, обсъждайки книги, и история, и разнообразни неща", каза той. "Никой никога не е вадил iPad или компютър. Децата не изглеждаха пристрастени изобщо към устройства", отговори Айзъксън. 

Източник: Мениджър нюз

Здраве

Артрозата атакува младежите пред компютрите

Образование

80% от времето си децата до 16 години прекарват в интернет

Да поговорим

Внимавайте какво споделяте онлайн за децата си

Да поговорим

Как почистването на дома „включва“ компютъра

Още от Образование

Образователна платформа ще бъде с безплатен достъп за всички ученици от 1. до 3. клас включително.

Снимка: издателство Клет България

Над 175 000 ученици до 3.клас могат да получат безплатен достъп до дигиталната образователна платформа iZZI

За детето е изключително травмиращо, когато съучениците му го обиждат.

Снимка: Shutterstock

Детето е подложено на подигравки в училище

Не е трудно да обясните математиката по забавен начин.

Снимка: Shutterstock

Как да накарате детето да харесва математика

Има неща, които не са полезни за учениците.

Снимка: Shutterstock

3 грешки на родителите, които имат ученици

Момче си преговаря урока. Снимка: Getty

 

Оценките в училище. Защо са важни

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

В този период децата преминават през различни етапи на двигатена активност.

Снимка: Shutterstock

По тази изключително важна тема колегите от Obekti.bg разговарят в новия епизод на своята подкаст поредица.

Илюстрация: Shutterstock

Не всичко в живота е само черно и бяло, така че започнете да мислите цветно.

Снимка: Shutterstock

Образователна платформа ще бъде с безплатен достъп за всички ученици от 1. до 3. клас включително.

Снимка: издателство Клет България

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

В този период децата преминават през различни етапи на двигатена активност.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Какви движения умеят децата между 12 и 24 месеца

Етапите, през които минават най-малките, и как да ги насърчим да преодолеят страховете си

Бъдете особено внимателни с жена, премиала през такава загуба.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Какво да кажем на жена, претърпяла спонтанен аборт

Загубата на бебето е болезнено събитие, така че внимавайте за думите си

Момиченце с намазани с крем пъпки. Снимка: Getty

Здраве

Три оръжия срещу белезите от варицела

Как да се грижим за пъпките във всеки етап от болестта, разказва д-р Сияна Живкова

Снимка: Guliver / iStock

Мнение на специалиста

5 грешки, които взривяват брака

И не е виновна само свекървата

Дете виси от клон с главата надолу. Снимка: Guliver / Getty

Да поговорим

Не повтаряйте непрекъснато „Внимавай!“

Нека детето направи своите грешки, няма страшно

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

За децата е полезно да се научат да помагат в домашната работа.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Научете децата да помагат

Полезно е да ги включвате в домашните дейности