Как да станете елитен тенисист като Григор Димитров?

Необходима е правилна програма за тренировки

23 януари 2018 г.

Снимка: Guliver / Getty Images

Григор Димитров продължава да вдъхновява българите с успехите си на корта в Австралия, като на всеки е ясно, че без изключително упорита работа няма как да се стигне до там, където се намира той – третото място в световната ранглиста.

В жестоката конкуренция на тениса се изискват качества, които не всеки човек притежава. Какво трябва да прави един състезател, който иска да се развива в тениса, може да научите от sport-fitness-advisor.com.

Предлагаме ви част от материала, за да насочите вашите деца към развиването на именно такива умения:

„За да може един тенисист да покаже най-доброто от себе си, трябва да приложи правилната комбинация от аеробна и анаеробна издръжливост, експлозивна сила и мощ, скорост и сръчност.

В един тенис мач се наблюдават повтарящи се епизоди от високо интензивна физическа дейност и това продължава не повече от 6 до 10 секунди средно. Затова една тренировъчна програма трябва да бъде базирана и да набляга на солидна аеробна издръжливост, за да може да бъде изигран един интензивен мач, който понякога продължава няколко часа.

Важно е също така тази тренировъчна програма да избягва риска от наранявания и контузии, прилагайки редица предпазни мерки и специфични упражнения. Представяме ви накратко няколко важни похвати при изграждането на тренировъчна програма за тенис.

Добре организирана силова програма върши чудеса за представянето на корта. Важно е да се набляга на фокусирането на силата при сервис, форхенд, бекхенд и воле. Всъщност при всеки един удар.

Това трябва да бъде комбинирано с по-бързи движения в рамките на корта, за да може играчът да е винаги в позиция за следващия удар. Друг интересен подход са така наречените плиометрични упражнения, които са приложими и в редица други спортове като баскетбол, хокей и футбол.

Плиометричните упражнения могат да наблягат върху горната или долната част на тялото, прилагайки скачане на различни височини с различен интензитет, като обикновено прогресът е плавен и въпреки, че понякога се добавят тежести на кръста или глезените, това не е препоръчително.

И не на последно място – важни са упражненията за гъвкавост, защото засягат всички мускулни групи. Проучвания показват, че статичното разтягане не е толкова полезно за един атлет колкото динамичното разтягане по време на загрявка.

Тони Николов

Коментари
Последни видеа