Академия "Приеми ме на село" посреща млади хора

20 младежи през септември ще се запознават с бита в село Съботковци

02 септември 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Да заинтригува младите хора с дейности и обичаи, които са им непривични, за да бъдат съхранени - това е идеята на академия "Приеми ме на село", която от 9 до 15 септември ще посрещне 20 младежи от цялата страна в село Съботковци. 

Запознаването на децата с местни обичаи, бит и култура е част от проекта на Община Габрово "Приеми ме на село" и 34 ученици от Габрово вече са участвали в инициативата през лятото. Гостували са в четири села, където се организират занимания по кулинарно наследство, фолклорни траиции и занаяти.

„Правим този експеримент втора година и го нарекохме „академия“, за да се различава от другата форма на „Приеми ме на село“, в която младежите живеят при баба и дядо на село, помагат им с труда, включват се изцяло в ежедневието на семейството, при което живеят. Нещата в Академията са малко по-различни – младите хора ще бъдат настанени в къща за гости и програмата ще бъде изцяло насочена да им покажем колкото се може повече от характерните за нашия регион бит, традиции, занаяти“, поясни Габриела Йосифова пред БНР.

През септември децата ще се включат в ден за селски труд, ще ходят на риболов с въдици, изработени от самите тях, ще разгледат Етнографския музей на открито Етъра.

Коментари
Последни видеа