Игра с чашки и думи

С нея малките ще се научат да съставят изречения

11 ноември 2018 г.

Снимки: priobshti.se

Чудесна идея за това как на игра да научим малките човечета да съставят изречения. И да усвоим подобаващо еднократните чашки за кафе, като ги използваме с образователна цел. Предлага я Мария Петрова, начален учител, автор на Творчески работилнички за децата на Пловдив към РНБ "Иван Вазов", Пловдив

Играта е подходяща за деца, които са в подготвителна група или учат в първи клас, пише priobshti.se.

Какво представлява

Играта се състои в това да съставяш изречения. Може детето да започне с по-малко думи, а после да включи и „чашката на прилагателните“, за да дообогати смисъла на изречението си. След като състави определено съобщително изречение, може да се опита да го „превърне“ във въпросително или заповедно.

Върху чашката има печатно изписани четири думи. Малкото чете думичките и завърта чашката на думата, която предпочита да използва.

Може да започне с име (Жоро, Оля, Ани, Диди), ако иска да направи съобщително изречение.

Ако иска въпросително, то ще вземе чашката с въпросителните думички (Дали, Нали, Кога, Защо + ли). Нарочно са изписани с главна буква, за да го подсетят да ги сложи в началото на изречението. После ще потърси глаголите (чете, пише, шие, полива, реже; пее, мие, яде, играе). След това ще се сети да потърси съществителното (пола, цветя, чушки, книга; сок, ябълка, чай, диня).

Тук ролята на родителя е да подскаже, че детето може да дообогати смисъла на изречението и ще намери прилагателните (вкусна, сочна, топъл, студен; къса, уханни, зелени, интересна).

Има и чашка, на която са изписани само препинателните знаци - . , ! ? : ;
Предложете на детето само да напише думички върху следващите чашки, за да измисля повече възможности на по-дълги изречения.

За какво помага

Дава възможност на децата сами да измислят изречения, да четат думи, да ги подреждат, т.е. да работят с ръцете си, моделирайки изречение. Комплектът чашки сам им подсказва как да допълнят значението на изречението, как да го завършат. Няма нужда да пишат, трият или да се притесняват от грешки - просто пренареждат чашките в правилната комбинация.

А смехът е гарантиран, докато изпробват вариантите.
Играта позволява различни вариации. Показваме я в различни цветове, но можете да я преобразите и да изпишете с перманентни маркери в един цвят съществителните, в друг - прилагателните, в трети - глаголите и т.н., за да улесните децата.

 

Коментари
Последни видеа