Защо не е добра идея да пишете домашните на децата си

Страхотни съвети за родители

Снимка: Shutterstock

Обекти.бг ни представя няколко приятелски съвета за това как да помогнем на децата да се развиват самостоятелно. По-ценно от всичко останало е, че те допринасят за изграждането на една страхотна връзка помежду ни. 

- За всяко дете е важно да разполага със свободно време (около 2 до 4 часа на ден), в което да не прави нищо определено. Тревожните и амбициозни родители са склонни да карат хлапетата си да се трудят и да общуват повече, отколкото имат нужда – спортове, детски клубове, езици и какво ли още не. Децата имат нужда от почивка толкова, колкото и ние.

- Не се страхувайте, че може да получи лоши оценки – страхувайте се да не намрази училището и ученето. Това е основният проблем, който трябва да избегнете на всяка цена.

- За съжаление родителите се фокусират твърде много върху успеха и оценките. Например на родителски срещи въпроси като „Каква оценка ще има?“ и „Как е поведението му?“ се задават много по-често от „Какво е настроението му в час?“, „Изглежда ли напрегнато?“ Родителите трябва да се грижат за децата си, а не да се държат като началници, обсебени от представянето им. Чувствата, а не оценките са приоритет. 

- Помнете, че ако детето ви не се справя с домашните, за това винаги има причина – и тя няма нищо общо с мързела. Идеята за „мързел“ дори не съществува в психологическите изследвания. Истинската причина е липса на мотивация и воля – и вие трябва да разберете защо. Може причината да е свързана със здравето или да е психологическа. Вместо да се потите над неговите задачи по математика за домашно, защото детето не успява само, и да го обвинявате в мързел, по-добре се опитайте да разберете какво изпитва то и му помогнете.

- Не забравяйте нещо основно: взаимоотношенията в семейството са винаги на първо място. Оценките са по-надолу в списъка с приоритетите. 

- Когато достигне тийнейджърска възраст, психиката на детето е, разбира се, изключително крехка. Помните ли подготовката за изпитите? Цялото семейство изпада в стрес покрай тях заради детето си. Това може да доведе множество караници, истерия и напрежение. Как можете да избегнете този кошмар или поне да минимизирате последствията? Най-добрият начин е да се съсредоточите върху обичта и най-важните, основни ценности.

- Когато всички оценки са раздадени и всички предизвикани от изпитите сълзи са изчезнали от паметта ви, само едно нещо има значение – вашето доверие, разбиране и приятелство с децата. Имате ли ги още? 

- Лесно е да накарате да влязат в най-добрия университет, но да загубите връзката, която сте имали, когато бяха малки. Не го правете. Можете да бъдете по-добър родител. Със сигурност имате амбиции за тях, но преди всичко е нужно да им покажете, че ги обичате. 

Източник: Bright Side 

Коментари
Последни видеа