Книги за малки ученици - нищо, че е ваканция

Подсказваме кои са най-интересните творби за деца от 7 до 10 години

25 декември 2018 г.

Снимка: Shutterstock

Продължаваме да изброяваме начините, които ще ви подскажат как да приучите детето към четенето, как да се ориентирате в книжарницата и да изберете на-интересните книги за деца на различна възраст. Сега се спираме на най-подходящите варианти за деца в началните класове – от 7 до 10 години.

Ето някои съвети от Екатерина Патяева, автор на книгата „От раждането до училище: първа книга на мислещите родители“ пред parents.ru.

На тази възраст илюстрациите вече не са толкова важни, колкото, когато хлапетата бяха по-малки, освен ако не става дума за комикси или детски списания. Не отказвайте да им ги купувате, защото и това си е четене, а и сред тях има доста добри текстове и картинки. Напълно нормално е малките да преминат през редовното четене на детски списания и комикси, докато извървят пътя до увлекателните творби на големи писатели – те, рано или късно ще победят.

Някои деца се увличат от пиратски сюжети, други - от вълшебства и принцеси, затова избирайте книги, които ще отговорят на предпочитанията. В тази възраст те обичат да четат за свои връстници с приказни елементи, забавни истории за училище, приключенски романи, илюстровани енциклопедии. Най-добрият вариант е да предоставите правото на избор на детето, нека самостоятелно реши какво иска да чете.

7-годишните все още четат трудно сами, затова непременно продължавайте да им четете. Така ще увеличите времето, което прекарвате заедно, а това е важно. Може да си направите нещо като игра – вие да прочетете няколко страници, после детето да опита само няколко изречения или абзаци, после отново вие. Или пък да си разпределите ролите от историята – така детето ще се научи да чете все по-добре.

Най-главното правило: не очаквайте от детето да се влюби в книгите, ако самите вие не обичате да четете. За малките ученици добрият пример е от огромно значение, затова, дори да сте от хората, които мислят за „Барон Мюнхаузен“ като за напълно безполезно четиво на техните години, знайте: винаги има смисъл да се чете, при това голям. Апетитът идва с яденето и изводът е един – започнете да четете заедно с детето.

Защо е по-добре да четете книга, отколкото да гледате кино или телевизия? Децата често задават този въпрос и един от добрите отговори е: „Хората, които четат книги, винаги ще управляват тези, които гледат телевизия!“

Книгата винаги е по-добра от филма, защото въображението няма граници за специалните ефекти. Освен това, никой не забранява да прочетат и книжката, и да гледат и анимацията или игралния филм по нея, и да ги сравнят. Напротив, много родители правят това заедно с децата си:  обсъждат героите, историите, начините, по които са пресъздадени на екрана. Неслучайно много издателства пускат книги специално около премиерите на техните екранизации, за да събудят читателския интерес.

От вас зависи четенето да стане навик на детето, например – всеки следобед или всяка вечер по 40 минути преди сън. Това е един от най-полезните навици, които можете да възпитате.

Снимка: Shutterstock

Влизайте в книжарници заедно с децата и избирайте такива книжарници, които „пълнят очите“ с любопитни заглавия и красиви корици, преливащи от рафтовете. В които продавачите са ерудирани и с нюх за това какво би заинтригувало първокласника или третокласничката.

Оставете детето да си разглежда и му помогнете да си намери най-интересната книга. Купете и за себе си, изобщо, направете книжния шопинг семейна традиция.

Запишете детето в библиотека, купете библиотечни рафтове и за неговата стая и постепенно ги запълвайте. Забележите ли, че харесва даден автор или определен тип сюжети, помогнете му да попълва колекцията си от книги с подходящи издания.

Ако детето учи чужд език или вече знае такъв, непременно му купувайте книги и на двата езика.

Списък с книги за деца от 7 до 10 години

noviteroditeli.bg препоръчва:


Джани Родари - „Приказки по телефона“, „Продавач на надежда“, „Граматика на фантазията“

Ханс Кристиян Андерсен - „Избрани приказки“

Ръдиард Киплинг - „Книга за джунглата“

Марк Твен - „Том Сойер“, „Приключенията на Хъкълбери Фин“

Хенрик Сенкевич - „Стас и Нели“

Роалд Дал - „Матилда“, „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Джеймс и гигантската праскова", "Вещиците"

Валери Петров - „Меко казано“

Даниел Дефо - „Робинзон Крузо“

Джеймс Матю Бари - „Питър Пан“

Николай Кун - „Старогръцки легенди и митове“

Робърт Луис Стивънсън - „Островът на съкровищата“

Памела Травърз - „Мери Попинз“

Доуди Смит - "101 далматинци"

Рудолф Ерих Распе - „Приключенията на Барон фон Мюнфаузен“

Джералд Даръл - „Моето семейство и други животни“

Джоан Роулинг – всички книги за Хари Потър

Мария Пар - „Вафлено сърце“

Братя Мормареви - "Войната на таралежите", "Таралежите се раждат без бодли", "Васко да Гама от село Рупча", "Дядо Коледа и седемте разбойници", "Лили"

Георги Данаилов - „Деца играят вън“

Доналд Бисет - „Небивалици“

Ерих Кестнер - „Двойната Лотхен“, „Антон и Точица“, „Емил и детективите“, „Хвърчащата класна стая“

Роберт Щилмарк - „Наследникът от Калкута“

Хектор Мало - „Без дом“

Жул Верн - „Децата на капитан Грант“

Едмондо де Амичис - „Сърце“

Джек Лондон - „Белият зъб“

О. Хенри - „Вождът на червенокожите“

Кенет Греъм - „Шумът на върбите“

Андре Мороа - „Страната на хилядите желания“

Ана Сюел - „Черния красавец“

Ани Бърк - „Морски сирени и русалки“

Дженифър Донъли - "Сага за вода и огън"

Изданията „100 интересни неща за...“ - птиците, пиратите

Еми Спасова

Коментари
Последни видеа