Трогателните отговори в експеримента на една учителка

Как Кайли Суорц кара децата да разкриват съкровени неща

15 септември 2016 г.

"Иска ми се само учителят ми да знаеше, че обичам семейството си." 

Снимки на детските рисунки и изписани изрчения: nytimes.com

Кайли Суорц - учителка в начално училище в американския град Денвър печели внимание и уважение в Щатите и по света с простичка инициатива, разказва Мениджър нюз. С една добра идея тя разкрива много повече за децата, на които преподава, и им помага да учат по-добре, след като разбира какъв живот живеят и от какво се интересуват.

Експериментът ѝ е следният: г-жа Суорц моли децата да довършат изречението "Иска ми се само учителят ми да знаеше... ". От него се получават невероятни, трогателни отговори, разказва онлайн изданието на вестник "Ню Йорк Таймс".

Кайли открива, че част от децата, които се учат в нейните класове, страдат от тежка бедност ("Иска ми се само учителят ми да знаеше, че нямам моливи вкъщи да си направя домашното"), от липсата на родител ("Иска ми се само учителят ми да знаеше, че понякога дневникът ми за четене не е подписан, защото мама често не е наоколо").

Едно от децата споделя дори как се чувства, след като са депортирали баща му ("Иска ми се само учителят ми да знаеше колко много ми е мъчно за тати, защото той беше депортиран в Мексико когато бях на 3 години и не съм го виждал(а) от 6 години").

Едно от довършените от децата изречения: "Иска ми се само учителят ми да знаеше, че по-малкият ми брат се плаши и се тревожа, че той става всяка нощ". 

Сред другите отговори били:

"Иска ми се само учителят ми да знаеше, че баща ми работи на две места и не го виждам много",

"Иска ми се само учителят ми да знаеше, че със семейството ми живеем в барака",

"..., че мама може да я диагностицират с рак тази седмица и съм бил(а) без дом три различни пъти тази година",

"..., че аз обичам животните и бих направил(а) всичко за тях. Бих работил(а) в MSPCA, за да помагам животни да се осиновяват",

"..., че мама и татко са разведени и аз съм средното от 7 деца. 5 от тях са момчета". 

"Иска ми се учителят ми да знаеше, че съм по-умен, отколкото си мисли".  

Урокът за Суорц, която сега навлиза в петата си преподавателска година, е че учителите са длъжни да разбират пред какво са изправени децата извън класната стая, за да могат да им помогнат да успяват в училище. 

Наскоро учителката издаде книга, озаглавена “I Wish My Teacher Knew: How One Question Can Change Everything For Our Kids”, след като експериментът ѝ се сдоби с популярност в Twitter под хаштага #iwishmyteacherknew.

Други учители също опитаха, като помолиха децата да довършат изречението, и получиха значителни прозрения.

 

Коментари
Последни видеа