Извор на спокойствие

Десетокласничката Ния Кръстева с есе от "Работилница за репортери"

31 март 2017 г.

Ния Кръстева

Материалът е изготвен от Ния Кръстева, ученичка в X клас в СУ "Св. Св. Кирил и Методий" град Сливница, за ученическия проект на Еспресо Медия "Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България".

Понякога човек се нуждае от почивка за размисъл или за да презареди силите си, да се разсее от бързото и натоварено ежедневие. Да избяга от хората и от рутината, както и от това да бъде марионетка на изпълнения със стрес нов живот. Имаме нужда от малко време в което просто да се слеем с природата.

В наши дни наблягаме на работата, компютрите и социалните мрежи, на това колко пари имаме и дали ще ни стигнат. Притиснати от срокове и заобиколени от стрес. Навсякъде ни обсипват с негативни новини и дотолкова сме свикнали с тях, че където и да отидем, разпръсваме този негативизъм. Но как да избяга човек и къде да отиде?

Снимки: авторката

Недалеч от Сливница, тръгвайки по пътя за Алдомировци, стигаме разклон. Там трябва да изберем да поемем към село Бърложница или село Извор. Винаги избирам второто, защото то е като мой втори дом. Двете селца са изключителни, но Извор за мен е много по-скъп.

Той притежава такава красота и спокойствие, пленяващи много хора, които искат да пътуват и откриват малки, но уникални места. Извор е място, запазило дивото в себе си, макар и почти пусто сега, преди живота е кипял в него. Затова пък е атрактивно за отдих и разходки.

Таи в себе си страхотни човешки истории, тях можем да чуем, когато заговорим с дружелюбните баба и дядо, които ни поздравяват докато минаваме по някоя улица. Макар и малко, жителите са винаги готови да приемат гости и да ви сготвят нещо вкусно и прясно набрано от тяхната малка градинка.

Извор притежава необясним чар. Гората която го заобикаля, старата жп гара, магазинчетата и паметниците разказват тъжната история на еволюиращите хора. Тези хора, които са го изоставили, за да търсят модернизираното, удобното, новото. Те оставили истинската красота да гние в самота. Но въпреки това тя винаги остава пленяваща за тези, които не са погълнати от техниките и ценят малките неща.

На Извор не му липсват и легенди. Какво по-привличащо от мистериозното и дори необяснимото? Една от легендите гласи, че преди много години, още когато Сливница и местностите около нея са били свидетели на боевете от сръбско-българската война, крал Милан намерил убежище зад хълм, покрай селото.

Извор бил стратегическо място за войната и така, когато българските капитани надделели срещу сръбските генерали, крал Милан бил принуден да бяга опозорен. Докато бягал, той изпуснал малко звънче, което било скъпо за него и носел винаги със себе си. И досега звънецът лежи непокътнат върху онзи хълм.

Това селце е извор на спокойствие, но не само. Няма да издам всичките му тайни, тъй като си заслужава да бъде посетено. Там ще забравите, поне за минута, своите задължения и ще откриете какво губим, като се концентрираме върху материалното и работата.

Ще можете да откриете хубавите страни на малките неща и да се абстрахирате от лошите новини, които се бълват от повечето медии. Нашата България е пълна с такива места и само, когато си ги припомним, те ще ни дадат сили да се борим за заздравяването на страната и нейния народ.

Проектът "Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България" се осъществява под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на автошкола Василеви, 360 Creative,  ПГ „Велизар Пеев“ – град Своге.

Ексклузивен телевизионен медиен партньор:  Българската национална телевизия

Медийни партньори: BULGARIA ON AIR, b2b Мedia, сп. Мениджър, noviteroditeli.bg; Obekti.bg, ИА Кросс. 

Коментари
Последни видеа

Любовта

23 септември 2021 г.