3 трика от помощ на дистанцинното обучение

Не карайте детето да учи 6 часа всеки ден, съветва психолог и дава съвети за организацията

27 април 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Как да се справим с трудностите в дистанционното обучение и как да доближим детето до желания успех, разказва психологът Ана Висотска, многодетна майка и образователен треньор.

Сложно е да учиш с детето и да работиш от къщи

Заради дистанционното обучение днес на повечето родители им се налага да станат и учители. И това не са хора, които съзнателно са предпочели децата им учат така – те обаче са принудени. Повечето от тях не само не искат, но и физически не могат да изпълняват ролята на посредник между училището и малкия ученик. Защото самите трябва да работят от къщи, а работата им налага усилия и съсредоточаване. Въпреки това децата трябва да учат, а те някак да организират работата така, че да има полза за всички участници в процеса.

Понякога е достатъчно само да имате добър интернет

Ако училището е успяло да организира нормално дистанционно обучение, смятайте, че ви е провървяло. Някои са се справили: те дават на учениците домашни в различен формат и активно комуникират с тях. Децата слушат лекции, правят упражнения, като не губят излишно време. В тези случай от родителите се изисква минимална подкрепа – единствено да помогнат на хлапето да си направи режим, да се храни в определен час и да следят да не виси без причина в интернет.
Това е по-лесно с големите ученици, които са заинтересувани от резултатите на обучението, а статичното стоене пред компютъра не ги натоварва прекомерно.

В началното училище всичко е по-сложно

Малките ученици имат опит единствено с директния контакт със своите учители. Концентрацията им се поддържа трудно и е доста по-сложно да бъдат заинтересувани от обучението онлайн. Всичко лесно ги разсейва.
Те трудно остават на едно място. Докато в учирище те гледат и контактуват с учителката, излизат на дъската, пишат, четат и постоянно местят вниманието си от едно на друго нещо.
При дистанционното обучение трябва непрекъснато да гледат в екрана, което ги задържа на едно място. И умората, естествено настъпва много по-бързо.
Затова дистанционните занимания трябва да се по-кратки.
По-сложно стои въпросът за мотивацията и режима. Налага се родителят да влезе в ролята на координатор. Дори често се налага да оказва техническа помощ – да влезе в системата, да въведе пароли, да снима домашните, да зададе въпроси. Родителят е свързан с целия процес на обучение. И се получава така, че той не може качествено да прекара времето с детето си, защото обезпечава целия този процес като асистент (а след това му се налага и да учи заедно с детето).
Когато учителите започнат да пишат и оценки, естествено в дома ще настъпи паника и стрес.
Как всичко това да се съчетае с личните ангажименти на майката и на таткото?

Основното – да не се забравя старото, новото ще се учи след това

В училище детето прекарва средно около 6 часа. И не през цялото време учи, решава задачи, попълва тестове, слуша обясненията на учителя. По време на час някои присъстват само формално. И ако трябва да сме честни, едва ли им се събират няколко часа учене.
Именно това е спасението и при дистанционното обучение – нека детето се занимава по няколко часа на ден, но не и 6-8 както, когато когато е ходило на училище.
Няма нужда от свръхамбици. Достатъчно е ученикът да се поддържа в интелектуален тонус. 
Вашата задача е да се постараете той да не забрави старото, а не да научи много нови уроци.
Наистина има изисквания, тестове, оценки. Но след месец, така и така, идва ваканция. През лятото родителите имат шанс да попълнят знанията на детето и да наваксат.

Режимът на детето може да бъде договорен

Как да постъпим, ако училището изисква много и се налага детето дълго да е пред компютъра.
Може да се договорите с учителите как синът/дъщеря ви да бъде изпитван и под каква форма. И да оставите за онлайн обучение само някои предмети, на които се налага да присъства.

Най важен е графикът

Най-важната задача на родителите е да структурират деня на детето много точно, така че то да разбере, че времето за самостоятелна работа е ограничено. Няма как да учи по цял ден, ако родителите му са на работа, макар и онлайн. Така че направете графика така, че да е удобен и за вас.
По време на карантината е важно семейството да се придържа към един общ режим – време за ставане, обяд, игри, часове за тихи занимания.
Режимът намалява нивото на стрес, дава усещане за ритъм и организация.

1. От помощ е „разписанието“ да се сложи на видно място. Детето да вижда в кой час какво предстои да прави. Така и то ще се научи да си разпределя времето. Ще му е забавно и да може да слага знак на задачите, с които е приключило. Може да предвидите поощрения. За някои деца тези таблици са добър стимул.
2. Може да направите специална тетрадка, в която той да записва домашни и уроци за предстояща работа. За разлика от компютъра, работната тетрадка, винаги е под ръка и той може да свърши някоя задача, без да чака вашите указания или включването на госпожата.
3. Онлайн уроците може да използвате като „пръчицата на вълшебницата“ - за допълнителен стимул.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа