Как да отговорим на странните детски въпроси за Дядо Коледа

10 съвета на д-р Ребека Чикот от The Essential Parent Company

21 декември 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

До неотдавна децата не се съмняваха в приказката за Дядо Коледа, който влиза през комина и оставя подаръците под елхата, а после изчезва с шейната и верните си елени в звездната нощ.

Но в наши дни тази история започва да губи своя чар и пламенните усмивки на децата отстъпват на въпросите и съмнението.

Дали е редно да отнемате детската им вяра в добрия старец, като им кажете, че всъщност вие оставяте подаръците под елхата? Или трябва да продължите да ги убеждавате в легендата, с надеждата съмнението им да се изпари, питат се колегите от Мениджър нюз.

Д-р Ребека Чикот, съосновател на The Essential Parent Company, дава добри съвети как да отговорим на някои от най-чудатите и настойчиви детски въпроси, обяснява Мениджър нюз:

Защо Дядо Коледа не става на въглен, когато влиза през комина?

„След 5-ата си година малките обикновено стават много любопитни и започват да мислят логично, поради което започват да задават все по-сложни въпроси. В тази ситуация смятам, че трябва да запазим загадката.

Разкажете им история от вашето детство или си измислете нова. Използвайте въображението си. Бихте могли да обясните, че Дядо Коледа пътува през различни измерения. Реагирайте според възрастта и темперамента на детето си“.

Ако Дядо Коледа успява да мине през комина, защо и крадците не го правят?

Опитайте с: „Обикновените хора не могат да слязат през комина, без да се наранят, но Дядо Коледа е специален.“

Как Дядо Коледа носи подаръци на хора, които нямат комин?

„Ние също нямаме комин, но Дядо Коледа използва магия, за да се телепортира вътре в къщата.“

Защо елените не са изяли морковите, а Дядо Коледа е изпил всичкото уиски?

„Дядо Коледа не иска да оставя течности, които бихме могли да разлеем от вълнение на сутринта. Ако пък ви попитат колко ли чаши вино и уиски изпива добрият старец на вечер, може да обясните, че той използва алкохола, за да задвижи шейната си. А елените не са си изяли морковите, защото може да станат твърде тежки, за да летят.“

Защо в мола има няколко Дядо Коледовци?

„Ако се редите на опашка, за да видите един от всичките, обяснете, че това е истинският Дядо Коледа. Този отговор минава, ако детето ви е под 5-годишна възраст.

„Когато наоколо наистина има много добри старци, особено такива, които изобщо не изглеждат автентични, можете да отвърнете, че управителите на мола обличат свои работници, за да помогнат на истинския“.

Ще получа ли подарък, ако съм непослушно дете?

„Не ви препоръчвам да подкупвате децата си с подаръци или да ги заплашвате, че ако не слушат, няма да получат такива.

Когато пораснат, ще разберат, че не е задължително да има връзка между послушанието и подаръците, които получават“.

Как успява Дядо Коледа да обиколи всички къщи в света само за една нощ?

„Отново изберете обяснение, което ви се струва удачно. Аз обикновено казвам, че за Дядо Коледа времето не минава така, както за останалите хора, затова Коледната нощ за него е по-дълга и той има време да обиколи всички домове“.

Защо елените на Дядо Коледа могат да летят, а обикновените – не?

„Ако държите да дадете невероятно обяснение, обяснете, че Дядо Коледа живее по друго време, на друго място, не е подвластен на гравитацията и затова може да лети с елените си, където и както поиска“.

Събират ли се подаръците на всички деца в шейната на Дядо Коледа, или му се налага да се връща до вкъщи и пак да я товари?

„Шейната му отвън изглежда малка, но отвътре е огромна. Вземете предвид възрастта, на която е детето ви, и степента им на развитие.“

Ами ако Дядо Коледа ми донесе подарък, който не съм поискал?

„Дядо Коледа се води по списъка, който си му дал, той не изпълнява поръчки."

Камила Търнър за британския вестник Telegraph

Коментари
Последни видеа