Китайско сметало абакус помага на децата в математиката

Менталната аритметика активира двете полукълба, разказват от SmartyKids

28 септември 2019 г.

Едни от най-популярните и иновативни методи за развитие на децата предлага менталната аритметика. У нас тя стана популярна през последните две години, но в световен мащаб отдавна е сред предпочитаните курсове, които развиват мозъка. 
Методисти от международния бранд SmartyKids въведоха у нас тази система.
Един от курсовете прилага методика за хармонично развитие с помощта на специални упражнения с древното китайско сметало „абакус“ и практика за по-бързо устно смятане.
Предимството е, то активизира двете мозъчни полукълба да работят едновременно и резултатът от смятането е по-бърз.
Курсът SmartyЧетене - за бързо (скоростно) четене е подходящ за деца от 7 до 12 години. Той отново е разработен по авторска методика.
Менталната аритметика задейства и развива и двете полукълба на мозъка, затова тя подобрява паметта (краткосрочна, дългосрочна и фотографска), помага на децата да формират логическо мислене и да се научат да се концентрират лесно. А абакусът помага и за усъвършенстване на фината моторика.

За да бъде обучението интересно за детето, педагозите от развиващия център редуват интелектуалното натоварване с интерактивни занимания и подвижни игри. За целта експертите адаптираха класическата методика за бързо смятане с абакус и включиха в занятията системи за поощрения и геймификация - игрови и състезателен елемент към сериозната програма на обучение.

В тази геймификация децата се запознават с героя Смарти.
В първото ниво, Смарти отива на космическа мисия, за да спаси причудливите си приятели от надвиснала опасност.
Всяко ниво има съвсем различна приключенска обстановка. Децата преминават през различни предизвикателства, които са свързани в общ сценарий, а на края на всяко ниво получават сертификат от компанията.
Програмата за 2-годишно обучение по ментална аритметика е разработена за деца от 4 до 12 години и е разделена на модули.
За най-малките занятията протичат 2 пъти седмично, а за големите - веднъж седмично с двойна продължителност.
Важен елемент за максимални успехи е „тренажорът“ – това е специална програма, която позволява децата да се упражняват извън центъра и да подобряват възможностите си.

Какви умения развива менталната аритметика в децата, можете да видите тук.

 

 

Коментари
Последни видеа