Учители с петиция: Искат да преподават дистанционно

Насотяват за защита на педагозите в рискови групи от зараза с коронавирус

25 август 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Учители организираха петиция с искане сами да избират дали да преподават дистанционно или присъствено в училище. Те настояват за защита на педагозите в рискови групи от зараза с COVID-19, съобщава Нова тв.

Според тях аргументът, че не достигат учители не важи, защото, ако част от тях се разболеят, то

Системата ще трябва да работи с много по-малко кадри

Междувременно от КТ „Подкрепа“ представиха анкета, според която 82% от учителите подкрепят присъствен учебен процес.

„13% са за обучение в електронна среда, аналогично на това, което беше по време на извънредното положение.  6% подкрепят хибридното обучение, което всъщност включва едновременно преподаване в реална среда и връзка чрез камера”, заяви председателят на синдикат „Образование“ в КТ „Подкрепа“ Юлиян Петров.

Повече от половината учители са против хибридното обучение, защото ще им бъде трудно, а 36% за „за”.

 9% от преподавателите са заявили, че няма да започнат работа

От МОН заявиха, че все пак обмислят въвеждането на хибридно обучение. „За да можем да осигурим и някаква банка учители, които да могат да преподават дистанционно. Отчитаме всички технически подробности, които са важни. Както оборудването в училище, така и за самите учители - лаптопи, таблети и други”, посочи Грета Ганчева – експерт в образователното министерство.

Тя обясни още, че съвместно със социалното и здравното министерство обсъждат насоките за работа на учебните заведения в условия на пандемия. „Те ще бъдат оповестени много скоро. Ще са точно за начина, по който да бъде организиран учебният процес. За нас, като образователни експерти, е важно той да започне в реална среда – присъствено, защото това е най-доброто за децата. За учителите обмисляме различни варианти”, каза експертът.

Коментари
Последни видеа