Време е да кажа и аз нещо за начина, по който учат децата…

Мнението на журналистката Ивет Добромирова

11 март 2019 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Експертът по публични комуникации и журналист Ивет Добромирова публикува в профила си във Facebook мнение за образователната ни система, или по-точно - "несистема", което ви представяме с нейно разрешение, защото е важно да се мисли и говори за това.

"Време е да кажа и аз нещо за начина, по който учат децата. Умишлено не го наричам "образователна система", защото това система не е. За да имаш система, трябва да има проста логика. Това е всичко друго, но не и просто. Логиката е разбираема, но за възрастни.

Имах възможност да сравня един учебник по английски за пети клас с учебника по български. Чудно защо ли, племеницата ми разбира всичко от английския и се справя прекрасно с всички задания в него, като по пътя научава нови думи, нова граматика, а също и важни неща, например що е то boarding school и каква е разликата между primary i secondary. И това, докато усвоява глаголните времена.

В същото време, по български, майчиния й език, чертае сложни таблици, в които наизустява местоименията и падежите им. И е абсолютно неспособна да си напише домашното сама и без помощ. Не знам къде е грешката, но има генерална грешка. И така години. Които на мен вече ми се струват векове.

Не може да е толкова сложно да се създаде проста система? Но явно е. Като всичко в клетата територия. Мъка.

PS: А за след петнайсетина дни има домашно и за мен... Защото имат домашен проект да направят пауър пойнт презентация за Капитан Петко Войвода - с важни факти от живота му и откъси от филма.

Познайте дали са гледали филма и дали могат сами да направят пауърпойнт презентация. Има нещо, което наистина не разбирам. А и работя с key note, та не знам...

PS 2: Отворих учебника по история стресната, след като Буряна ми заяви, че кирилицата е създадена от елините. И какво открих - там пише, че елините са създали основата и за латиницата, и за кирилицата.

Буряна не е зубрач. Нейният прочит е, че тези, които са създали основата, са създали азбуката! И е напълно логично да е така за едно 12-годишно дете... Отчайвам се все повече..."

Новите родители са готови да публикуват и други мнения по темата - защото е важно! 

Коментари
Последни видеа