Игра за учене на срички и думи

С елементи от конструктор - идея на началния учител Мария Петрова

04 февруари 2019 г.

Снимка: priobshti.se

Тази игра е подходяща за деца, които са в подготвителна група или учат в първи клас. Помага им да четат и пишат, да разделят на срички, да съставят думи и да търсят най-дългата, да се състезават...
Да не забравяме, че много се забавляват! Във всяка следваща задача можете да мотивирате детето да се справи за по-кратко време, да измисли повече комбинации, да го направи по-цветно... да прекарате заедно приятно и полезно време.

Какво представлява играта?
Това са правоъгълни елементи от конструктор с различни размери. Можете да пишете срички на думи или цели думи върху тях (с маркер за бяла дъска) или върху малки лепящи се листчета (с перманентен маркер). Целта е детето да ги поставя в точната комбинация  - едно след друго. Може да ги чете с вас или вие да му казвате, а то да ги нарежда, например така:

ли + мо + ни = лимони   

ли + ни + я = линия

Лили пие чай.

Може и да поставите цялата дума, а то да раздели частите с отделните срички, т.е. да им остави по един пръст разстояние.
Напишете заедно по-дълги думички и продължете играта. Накарайте и друг от семейството или друго дете да опита да прочете това, което детето вече е написало. А да го раздели на срички?

Може да си пишете точки или да раздавате малки награди при успех. Една голяма прегръдка и хиляди усмивки също вършат чудесна работа.

Мария Петрова, начален учител, автор на Творчески работилнички за децата на Пловдив към РНБ "Иван Вазов"

Източник: priobshti.se

Коментари
Последни видеа