Щом детето чете лесни книги, почнете и с по-сериозните

Има много ползи от четенето на по-трудни книги

25 октомври 2018 г.
Щом детето чете лесни книги, почнете и с по-сериозните

Илюстрация: Guliver / iStock

В летописите на най-страхотните родителски моменти мигът, в който детето се покатери само на дивана с първата си любима книжка, е страхотен. Овладели са разбирането на думите, звуците, могат да следят прост сюжет. Време е да се отпуснете и да наблюдавате как литературата ги поглъща, нали?

Не.

Авторът на „Да обучаваш като шампион” и съавтор на „Преосмисляне на четенето” Дъг Лемов твърди, че тъкмо това е моментът, в който трябва да им се чете повече и то по-сложни текстове над тяхното читателско ниво. Ето какво пише той:

„Да, насърчавайте децата си да упражняват четенето и разбирането с достъпни текстове. Но също разбете, че когато им се чете от книги, които са много по-сложни отколкото те сами могат да си четат, ги подготвя за основната задача: разбирането на трудни идеи и сложни текстове.”

Има много ползи от четенето на по-трудни книги на децата, казва той. Някои от тях са очевидни като въвеждането на по-сложен речник. Някои – не чак толкова, като предоставянето на по-объркващи изречения и по-заплетени сюжетни линии, което ги подготвя за момента, когато ще се срещнат с тях по-нататък по пътя си.

В книгите има думи, които не ползваме в ежедневието си. Лемов чете на своя второкласник „Островът на сините делфини” – текст, подходящ за шести клас, и в него откриват думите „сполетявам”, „проблясвам”, „препускам”, „постановявам”. Повечето от нас не говорят така, затова единственият начин да научиш подобни думи е като ги четеш или като ти ги четат.

Освен това трудните книги имат усложнен синтаксис или по-заплетени изречения. Той е открил, че децата не разбират даден пасаж, когато ги препъва някое по-сложно изречение. Ето какъв пример дава: „Спусна се, за да помогне, само за да разбере, че мускулите и сухожилията ѝ няма да се подчинят.” Смисълът на откъса е, че тя не помага. Но е лесно да се объркаш и да разбереш точно обратното.

Четенето на глас на по-сложен синтаксис изгражда влечение към друг вид речник. Наречете го речника на синтаксиса”, пише Лемов в Tes, британски форум за преподаватели.

Вкарването на по-трудни книги означава преборването със сложни сюжети, когато има възрастен, който да помогне с дешифрирането им. А както знаем, по-трудните книги като например „Хари Потър” или „Властелинът на пръстените” си струват усилието. 

Децата трябва да си избират книги, които им харесват, и да четат сами каквото си искат. Но има едно популярно схващане, че за да накараме децата да обикнат четенето, трябва да го направим лесно. Така те ще се справят, ще си изградят увереност и, в идеалния вариант, ще започнат да обичат да си четат сами.

Лемов има повече вяра в децата, стига да могат да впрегнат в своя полза помощта на родител или човек, който се грижи за тях. „Защото в по-дългосрочен план предизвикателството е много по-задължаващо, отколкото поощрението”, пише той.

Само като се замислим колко време прекарваме в четене на безсмислени закачки в Twitter или в скролване в Instagram, за да се насладим на нечия перфектна ваканция, си струва да преценим дали това няма да е по-добро оползотворяване на половин час.

Източник: qz.com

Заедно

10 изключителни книги, които да подарите на децата си

Заедно

Любими детски книжки

Да поговорим

Голяма работа, че детето не може да чете в детската

Заедно

Четете на децата на глас

Още от Образование

Образователна платформа ще бъде с безплатен достъп за всички ученици от 1. до 3. клас включително.

Снимка: издателство Клет България

Над 175 000 ученици до 3.клас могат да получат безплатен достъп до дигиталната образователна платформа iZZI

За детето е изключително травмиращо, когато съучениците му го обиждат.

Снимка: Shutterstock

Детето е подложено на подигравки в училище

Не е трудно да обясните математиката по забавен начин.

Снимка: Shutterstock

Как да накарате детето да харесва математика

Има неща, които не са полезни за учениците.

Снимка: Shutterstock

3 грешки на родителите, които имат ученици

Момче си преговаря урока. Снимка: Getty

 

Оценките в училище. Защо са важни

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

18 идеи срещу скуката

Лесни и креативни начини да забавлявате децата, докато са у дома (Част II)