Тайната на отличниците: кратки почивки по време на учене

Паузите в учебния процес помагат за по-добро усвояване на нова информация 

Снимка: Guliver / iStock

Кратките почивки помагат за по-добро усвояване на нов материал – повишават качеството на паметта, а мозъкът „складира“ повече информация.
В това откритие на учени от Националния институт на неврологичните разстройства и инсулти в САЩ може би се заключава тайната на всички отличници, пише medikforum.

Специалистите констатират: когато хората искат да запомнят по-добре и по-дълго дадена информация, при изучаването ѝ е важно да се откъсват от учебния процес за малко.

Те твърдят това въз основа на експеримент, при който на участниците показват цифри, а после искат да напишат колкото се може повече комбинации с тях за определен срок от време. След това обявяват почивка, а после се връщат към задачата. С различна сложност опитът бил повторен 36 пъти и било изяснено, че кратките почивки в процеса на обучение повишават неговото качество. Паузите помагат за усилването на активността на мозъка и това съществено увеличава възможностите на човек да запомня информация.

Препоръчваме този метод и на здрави хора при изучаване на нов материал, и на пациенти, на които предстои да възстановят изгубения навик да помнят поради неврологично заболяване”, коментират авторите на изследването.

Марина Атанасова

 

Коментари
Последни видеа

Разговор

19 октомври 2019 г.