10 причини защо училището е важно

Eто какво може да спечелим от него

24 Май 2023 г.

На много места по света хората приемат училището за даденост. Понякога то да доставя на децата голяма доза досада и напрежение, но все по-късно осъзнават, че безгрижието там е било голямо, а животът извън него е в пъти по-сложен.

Всеки възрастен би казал, че училището е най-сладкият и забавен период и вероятно това е така. Представяме ви неговите 10 предимства.

Ученици – приятели. Снимка: Shutterstock

1. Учи на социални умения

За повечето деца училището е първата среда, в която те се научават да общуват с други хора, да създават приятелства, да слушат учителите и да се справят с проблемите. Ранното усвояване на тези социални умения дава на децата важна основа за ролята им в обществото. Отговорност на учителите и другите възрастни е да насърчават здравословното общуване. Също така е от значение да се засягат теми, които са свързани с тормоза.

2. Спомага за изграждането на увереност

Увереността е качество, което много хора не познават, но всъщност тя е от решаващо значение за доброто самочувствие. Хората, които не са много уверени в себе си, е по-вероятно да бъдат използвани и да се борят с тревожността. В училищна среда децата получават възможност да изградят своята увереност още в началото, докато се учат да четат, пишат, да решават математически задачи и т. н. Учителят играе много важна роля за това. Неговата работа е да отбелязва напредъка на ученика, както и неговите успехи, за да го мотивира и изгражда увереността му.

3. Насърчава критичното мислене

Критичното мислене е съществена част от всеки предмет в училище. Независимо дали става въпрос за литература, наука или история, учениците развиват техники за критично мислене. Те ги използват, за да усвояват материала, да формират свои собствени идеи и да се изразяват писмено и говоримо. Тези умения се пренасят във всяка област на живота, независимо дали става въпрос за академичната среда, работата или взаимоотношенията.

4. Запознава младите хора с бъдещите им цели

Училището запознава учениците с голямо разнообразие от предмети. Независимо дали става въпрос за изследователска работа или групов проект, те получават възможност да изследват допълнително своите интереси. Учениците обмислят каква искат да бъде тяхната кариера и развиват цели за бъдещето. С подкрепата на учителите всеки ученик може да види какво е възможно и да работи в посока на своите амбиции.

5. Дава на учениците разнообразни възможности

Училището е нещо повече от класна стая. Повечето от тях предлагат също спорт, клубове и други извънкласни дейности. Някои от тях могат да доведат до стипендии, което може да отвори на учениците много врати. Дори ако даден ученик не се справя толкова добре по време на час, той може да намери нещо друго в училището си, което да му е от полза.

6. Изгражда общности

Училището може да се превърне в една перфектна общност и единствено място, където някой може да бъде себе си. То може да служи и като общност за родителите, така че да е от полза и за семействата. За учениците чувството, че принадлежат и са част от нещо по-голямо от тях, е много важно. Те ще се чувстват подкрепяни и насърчавани и дори когато напуснат училище, ще се стремят да намират и изграждат общност, където да отидат и най-важното – да знаят, че там им е мястото.

Ученици в клас. Снимка: Shutterstock

7. Децата се научават да разбират важността на учебния процес

Не е необичайно учениците да се съмняват в смисъла на дадена тема в училище. „Кога ще използвам това?“, често казват те. Въпреки че може да не използвате конкретна математическа формула в ежедневието си, важен е процесът на учене. Запомнянето на формули, анализирането на литературно произведение и участието в граждански дискусии тренират мозъка. В бъдеще, когато се наложи да научават нови и нови неща, ще им бъде много по-лесно да ги усвояват.

8. Намалява бедността

Образованието е съществена част от намаляването на бедността по света. Когато децата получават образование, те имат достъп до по-доходоносни професии. Освен за обществото, това ще бъде полезна и за тях и техните бъдещи семейства. Ако една държава иска да намали бедността, тя трябва да инвестира в създаването на училища. Други фактори оказват влияние върху това каква работа може да си намери човек, но като цяло е вярно, че когато човек получи качествено образование, възможностите му ще бъдат много по-големи.

9. Спомага за равенството между половете

Освен че намалява бедността, образованието се бори и с неравенството между половете. В много страни момичетата нямат достъп до учебните заведения за разлика от момчетата. Това свежда до минимум възможностите им за професия, и ги прави по-уязвими към насилие и трафик на хора. Когато ходят на училище, момичетата увеличават своя потенциал за доходи и безопасност. Проучванията показват също, че в страните, които ценят образованието, смъртността сред майките намалява.

10. Има полза за цялата страна

Училищата могат да бъдат от полза за хората и общностите, така че е логично цялата страна да спечели от тях. Започвайки от ранна възраст, гражданите получават нужните знания, от които се нуждаят, за да получат по-добре платена работа. Следователно после е по-вероятно тези хора да инвестират средствата си обратно в образованието на идното поколение. И в крайна сметка, икономиката на цялата страна има полза от образованите хора.

Елена Николова – по материали от Tis!

Още от Образование

Вижте още

Снимка: Getty

Здраве

Лекарите наблюдават плацентата на бъдещата майка. Защо

Каква информация дава положението, нарастването и дебелината ѝ

Бременни релаксират на тревата. Снимка: Shutterstock

Здраве

Алергии и астма по време на бременност

10 неща, които трябва да знаете, ако имате такива проблеми

Снимка: Getty

Здраве

Колко често да сменяме памперса

Отговорът е различен и зависи от възрастта на бебето

По възраст

Снимка: Getty

Здраве

Лекарите наблюдават плацентата на бъдещата майка. Защо

Каква информация дава положението, нарастването и дебелината ѝ

Бременни релаксират на тревата. Снимка: Shutterstock

Здраве

Алергии и астма по време на бременност

10 неща, които трябва да знаете, ако имате такива проблеми

Снимка: Getty

Здраве

Колко често да сменяме памперса

Отговорът е различен и зависи от възрастта на бебето