8 златни правила за домашните

Ето как да помогнете на детето да се концентрира и ги направи максимално бързо

16 септември 2020 г.

Снимка: Shutterstock

За да се случи всичко това на първо място трябва да осигурите спокойна обстановка, а детето да е отпочинало. Концентрацията е решаваща за него. Тя му дава възможност да контролира и поддържа вниманието си върху дадена задача и е от съществено значение, за да може то да се справя както в училище, така и у дома. Концентрацията обаче е проблем за съвременните деца, тъй като те са подложени на много външни фактори със силен визуален ефект, които им действат разсейващо: телевизия, видео игри, мобилни телефони, интернет… Всичко това няма как да не им се отрази и отнеме от вниманието, необходимо за подготовка на уроците и домашните.

Точно като в спорта обаче, и за училище има система от упражнения, които ще им позволят да бъдат по-концентрирани и да се справят максимално бързо и качествено със задачите. Става дума за 8 златни правила, които обаче трябва да се тренират всеки ден, за да доведат до нужния ефект.

1. Осигурете спокойна обстановка

Стаята, в която ще учи детето трябва да бъде тиха, а телефонът му изключен или оставен в друго помещение. Добре е преди това да сте проветрили, за да влезе достатъчно кислород. Застоялият въздух потиска концентрацията и приспива.

2. Трябва да се е наспало
Много деца стават разсеяни, когато са уморени или недоспали. Затова е важно да следите дали си лягат навреме и дали след като си легнат тайно не играят на телефона. Важно е да се научат да заспиват винаги в един и същи час, когато са на училище. През лятната ваканция може всичко, но не и когато започнат уроците.

3. Правете често почивки
Различни изследвания показват, че хората, които правят кратки почивки, се справят много по-добре от тези, които учат или работят без прекъсване. Детето е в състояние да се концентрира добре, когато има възможност да се изключи и да си почине, дори да е само за 2-5 минути. Добре е да прави това на всеки 10-15 минути учене. Това редуване на учене и почивка ще направи малчуганите много по-концентрирани и за 10 минути те ще отхвърлят обем уроци, върху който иначе биха се трудили 30 минути.

4. Часът също има значение

По-добре се учи рано сутрин и късно следобед, отколкото по обяд. И е добре този ритъм да се спазва всеки ден. По обяд тялото е ангажирано с храносмилането и произтичащата от това умора, което нарушава способността за концентрация. Разбира се, има и индивидуален момент, който също трябва да бъде отчетен. Има хора, които трудно стават сутрин и тогава не са особено ефективни, докато други работят най-добре в ранни зори.

Снимка: Shutterstock

5. Не пестете похвалите

Понякога децата са демотивирани и отказват да учат или не намират смисъл от ученето. В такава ситуация трябва да намерите начин да ги поощрите и стимулирате. Похвалете ги за проект, който са направили добре, за красива рисунка или за интересно написано есе. Това постепенно ще върне желанието им.

Има и нещо друго. Ако детето непрекъснато се сблъсква с неуспехи в училище, мотивацията му пада, тъй като то вече не се чувства способно да направи нищо добре. Това може да доведе до развиването на страх от училище и домашни, което да го вкара в омагьосан кръг. За да се прекъсне този кръг, родителят трябва всеки ден да работи с него върху концентрацията му. Когато то се научи да се фокусира, ще започне да се справя по-добре с домашните, което ще доведе и до по-доброто му представяне в училище.

6. Тренировки за концентрация

Те са точно като тренировките в спорта. Важно е да бъдат редовни, за да доведат до успех. В случая не е нужно много – достатъчни са 10 минути, но всеки ден, за да постигнете напредък. Поставете му задача и го накарайте да се фокусира върху нея в продължение на 10 минути, без да се разсейва. В началото вероятно ще му бъде трудно и уморително, но постепенно ще свикне и ще придобие умения за бърза концентрация, когато е необходимо.

7. Подкрепяйте го винаги

Детето трябва да чувства, че във ваше лице има сигурна опора. Затова не спирайте да му казвате колко добре се справя и как винаги може да разчита на вас. Родителите трябва да насърчават и поощряват, а не само да критикуват и сочат с пръст задълженията на децата.

8. Не искайте твърде много или твърде малко от детето

Важно е да прецените добре желанията си. Никога не го натоварвайте с твърде големи очаквания, но и не го подценявайте. Ако се иска твърде малко от него, има риск детето да не работи достатъчно усилено. А ако поискате прекалено, то може бързо да загуби всякаква мотивация и да спре да учи. Затова винаги се стремете към баланс.

По материали от Nostro figlio

Коментари
Последни видеа