Детето трудно държи химикалката

Защо на първолаците им липсва сръчност

20 септември 2018 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Заради използването от най-ранна възраст на компютри, таблети и смартфони, съвременните деца губят сръчност на ръцете и все по-често имат трудности да държат химикалката и молива, предупреждават британски учени.

„Когато децата тръгнат на училище, те нямат онази сръчност, ловкост и умения на ръцете, която имаха първолаците преди 10 години“, констатира Сали Пейн, шеф на фондация „Сърце“, цитирана от Guardian.

Детето, което отива на училище, хваща молива, но не е в състояние да го държи правилно и да го движи в желана посока, защото няма основни умения. За него това упражнение не е забавно и приятно. Това уж естествено занимание, се превръща в огромен проблем за много днешни деца. И затруднява силно тези, които трудно контролират мускулите на пръстите.

„За да може да държи и да движи молива, детето трябва да владее мускулите на ръката. А, за да развият тези умения, трябват упражнения. Основните сръчности са закърнели за сметка на сензорните екрани“, обяснява специалистката.
Много лесно е да връчите на детето един таблет, на който то да рисува и пише букви с пръстче, отколкото да го стимулирате да се упражнява с молив.

Учените съветват да отделите време и да насърчавате детето да използва пръстчетата на ръцете си. От полза са всички занимания за ръцете, които развиват фината моторика – сглобяване на конструктор, рязане, лепене, редене на мозайка – колкото по-ситни са елементите, толкова по-добре.
Ако лишите детето от тези занимания, няма как по-късно то да развие умения с молива и писалката и краснописът му ще куца.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа