Доказано: Четенето на книги удължава живота

Книжната терапия действа при всички, независимо от пола, професията, възрастта

18 януари 2017 г.

Снимка: Shutterstock

Навикът да четем книги винаги носи удовлетворение - не само прояснява ума и прави фантазията ни по-богата, но, както доказаха неотдавна, удължава живота с няколко години. Това твърди екип от училището по обществено здраве в Йейлския университет, провел мащабно проучване за влиянието на четенето.

То е продължило цели 12 години и в него са участвали 3600 възрастни мъже и жени – от запалени читатели до такива, които докосват книга само ако трябва да я забършат от прахта, разказва Мениджър нюз, като цитира сайтът Adme.ru.

Хората, които обичат да четат и четат редовно, живеят средно 2 години по-дълго, е установило проучването.

За пенсионерите, свикнали да прекарват седмично по 3,5 или повече часове с книга, рискът от смърт в близките 12 години намалява с 20% в сравнение с останалите възрастни хора.

„Достатъчно е да четем по половин час на ден и шансовете ни за живот нарастват стремително“, казва един от авторите на изследването проф. Бека Р. Леви.

„Книжната терапия“ действа при всички, независимо от доходите им, професиите, семейното положение, расата и удовлетвореността от живота.

Хората, които предпочитат вестници и списания пред книгите, не показват толкова впечатляващи резултати.

Известно е, че четенето е най-ефективният начин за понижаване на стреса и откъсване от всекидневните грижи. То позволява на мозъка да остане млад и повишава нивото на интелигентност, като увеличава броя на нервните връзки в мозъка.

Навикът да четем отлага старостта и болестта на Алцхаймер. Помага в борбата с депресията, подобрява социалните навици и творческите способности.

Учените отдавна знаят, че от четенето има полза, но изследователите от Йейлския университет за пръв път успяват да подкрепят с данни, че то наистина влияе върху продължителността на живота.

Приятно четене!

Коментари
Последни видеа