Как да стимулираме детето да учи чужд език

8 ефективни стратегии

06 юни 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Изучаването на чужд език обикновено е решение на мама и татко, а не амбиция на самото дете. И често след първите уроци или дори още преди началото им, то губи интерес.
Каква да е стратегията на родителите, за да го стимулират.

Уроците трябва да са весели

Има два важни фактора: преподавателят да има опит в работа с деца и да се осигури пълно потапяне в езиковата среда.
По време на заниманията децата трябва да пеят песни на чуждия език, да създават собствени проекти, да обсъждат нови компютърни игри.
Важно е интересът на детето постоянно да се поддържа.

Чуждият език се учи така както и родният

В най-ранна възраст (3-5 г.) децата попиват всяка информация, която чуят или видят. И детето трябва да влезе в езиковата среда комфортно – чрез игра, което позволява изучаването на езика по най-лесния начин.
Чуждият език се учи по същия начин както се усвоява и матерният – чрез ежедневно общуване в обичайната среда. Не принуждавайте детето да заучава езикови конструкции.

Обсъждайте теми, които са интересни за детето

За по-големите деца е важно да са самостоятелни.
Насочете енергията им в „английското“ русло – заразете ги с интерес към езика и по-късно те сами ще се справят и без ваша помощ.
Децата лесно се увличат от нещо, имат свои кумири. Попитайте ги какви изпълнители слушат, проявете интерес към техните увлечения. След това им преведете песента, така че да я разберат.
Много преподаватели така провеждат уроците с по-големите – не обсъждат общи теми, а само това, което е актуално и вълнува детето в конкретната възраст.

И още нещо: защо не превърнете в семейна традиция съвместното гледане на хубави англоезични филми? Ако вечер семейството се събира, играйте заедно настолни игри на английски език. Например: Imaginarium, Scrabble, Alias или каквото решите, че е удачно.

Заниманията в група са по-резултатни

Ако искате детето да учи език, по-добре е да го запишете на курс с негови връстници.
Така то ще учи не само езика, но и ще проявява повече интерес към заниманията, защото ще има стимул да общува с връстниците си и да се забавлява.

Не се притеснявайте от компютърните игри

Ако детето прекарва цялото си свободно време зад компютъра, не бързайте да му се карате. Много от игрите в интернет са без превод, а от онлайн игрите има още по-голяма полза. В стремежа си да трупа точки, детето ще развива и ще усъвършенства езиковите си умения.

Запишете се да учите език заедно с него

Дори да знаете добре чужд език, винаги има нужда от опресняване на знанията.
Запишете се да учите и вие. Това със сигурност ще заинтересува детето. И вечер ще има как да упражнявате наученото. Когато сте група, не е страшно и да се греши.

Източник: chips-journal.ru, адаптация Мона Василева

Коментари
Последни видеа