Красимир Вълчев: Матурите ще са на 1 и 3 юни

Учебната година няма да бъде удължена

05 май 2020 г.

„Постигнахме солиден консенсус и с учителите, и с родителите, и с щаба (НОЩ – б.р.), че учебната година трябва да приключи неприсъствено в електронна среда, а учениците да се върнат за най-важните изпити – тези след 7 клас и държавните зрелостни изпити“, съобщи днес на брифинг министърът на образованието Красимир Вълчев.

Няма да има общо удължаване на учебната година. Срочните и годишните оценки ще се оформят по електронен път. 

Лятото, ако епидемиологичната ситуация позволява, ще се проведат присъствено или частично присъствено част от дейностите за преодоляване на образователни трудности, 

Учениците ще се върнат в класните стаи само за най-важните изпити, като ще бъде създадена специална организация, за да се избегне разпространението на Covid- 19.
Матурите и националното външно оценяване ще се проведат в по-големи зали, с по-малко квестори. Няма да има струпване на ученици, учители и родители, каза още той.
Всяко присъствие на малолетни и непълнолетни ученици в училищата ще става със съгласието на родителя.

"Избрахме учениците да се върнат за най-важните дейности, които не могат да се проведат в електронна среда, за най-чувствителните изпити. 
Датите на държавните зрелостни изпити ще бъдат 1 и 3 юни. Началото е 9 часа. След седми клас изпитните дати са 15 юни  - по български език и литература и 17 юни  - по математика"
, обясни  министър Вълчев.

По време на тези изпити ще отпадне част от материала  - например от матурата по български език и литература:

„В задължителния Държавен зрелостен изпит по български език и литература няма да се включват въпроси, свързани с лириката на Вапцаров, както и с „Железния светилник“ на Талев и „Тютюн“ на Димов,  каза министърът. 

Ще отпадне материал и от изпитите по български език и литература и математика след 7-ми клас, каза още просветният министър:

„По български език и литература няма да се включват въпроси, най-общо свързани със сложно съставно и сложно смесено изречение, както и „Бай Ганьо пътува“ на Алеко Константинов, „Неразделни“ на Пенчо Славейков, „Заточеници“ на Пейо Яворов, „По жътва“ на Елин Пелин и „По жицата“ на Йордан Йовков...По математика няма да се включват задачи, свързани с неравенства“.

Министър Вълчев потвърди, че НВО след 4-и и 10-и клас няма да се провежда.

Свидетелствата за завършване на училищно образование ще се забавят само с 4 дни, което ще позволи кандидатстването във висшите училища в страната и в чужбина, увери Вълчев. Предвидена е и втора възможна за сесия  - на 27 и 28 август.

Ще бъде създадена организация за деца, които са под карантина и не могат да се явят на изпит на уречените дати, както се е случвало и в предишни години  - например с деца, които са заразени с шарка или са претърпели спешни операции.

Засега е рано да се мисли за връщането на деца в детските градини, каза още министър Вълчев.

“Към настоящия момент считаме, че рискът от ежедневно, многочасово взаимодействие на много деца в група е голям. Ако коефициентът на заразяване до момента е до 1,5, той може в една такава група да бъде над 10“, каза още министър Вълчев и допълни:

“Нашите  непредставителни проучвания показват,  че между 30 и 40% от родителите биха си пуснали децата, ако се отворят детските градини, но дори този процент означава между 70 и 85 хил. деца, които ежедневно се водят до детската градина от родителите и взаимодействат в група, дори тези групи да са до 10 деца.

Считаме, че тази и следващата седмица тези мерки не трябва да се предприемат, но решението на въпроса е предмет на ежеседмичен анализ в зависимост от епидемичната ситуация“.

 

Коментари
Последни видеа