Малки, симпатични и прочути – Муминтролите са тук

Издават комикси с причудливите герои на Туве Янсон

23 септември 2016 г.

„Има един период от живота, който няма нужда да бъде развалян от безпокойство и отговорности. Начинът, по който се събуждаме, е важен, защото трябва да се справим с всеки дълъг ден. Нашето детство е нашето утро”. Това е една от страхотните мисли на една любима писателкаТуве Янсон, създала великолепни книги и картинки.

Тя е родена в Хелзинки преди 102 години в семейство на творци – баща ѝ е скулптор, а майка ѝ е художничка. 70-годишният творчески път на голямата детска – а всъщност детска ли е? авторка е изключително продуктивен и изпълнен с образи, които завършва с думи, като борави завидно добре еднакво и с двете, целуната от музата на изобразителното изкуство и умението да пишеш различно.

Янсон се прочува по цял свят именно с комиксите за татко Мумин, мама Муминка, техният дундав син Муминтрол и чудноватите им приятели в Англия през 1954 г. Но историята им започва много по-рано, с рисунката на муминтрол, която малката Туве прави в тоалетната в лятната семейна вила.

„Възможно най-грозното същество“ се ражда изпод ръката й след спорт с брат й за философа Имануел Кант. Едва по-късно познатият ни Муминтрол придобива познатия ни по-пухкав и дружелюбен вид, разказват от младото издателство „Пурко“, което пусна на пазара комиксите на Туве Янсон.

„Изведнъж усети такава радост, че му се дощя да остане сам. Запъти се бавно към бараката за дърва. А когато вече никой не го виждаше, хукна да бяга. Тичаше през кишавия сняг, със слънцето в гърба си, тичаше просто така, защото беше щастлив и не мислеше за абсолютно нищо”.

Янсон е била знаменита жена – не само е създавала нови и нови истории с картинки и други книги, но и е водела кореспонденцията си сама, като е държала да отговаря лично на всеки от своите почитатели, включвайки в писмата си оригинална рисунка.

От 1954 до края на живота й през 2001 г. писмата са били над 92 000!

Снимки: "Книжен ъгъл"

 

 

 

 

Коментари
Последни видеа