Студентки създадоха първото денонощно пространство за учене

То ще отвори врати през есента

16 август 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Първото денонощно пространство за учене у нас ще отвори врати на 1 октомври 2019 година, съобщава БНР. 
Идеята за библиотека, която да бъде отворена 24 часа, хрумва на студентките Мартина Георгиева и Цветомира Гяурова. Причината да стартират инициатива като тази е, че много често те самите, както и голяма част от студентите в София, не намират подходящи помещения, за да учат и работят.
„Миналата година с една колежка от екипа - Цветомира Георгиева, живеехме на общежитие и една вечер се оказа, че няма къде да учим, тъй като някой беше взел ключа от читалнята, без да го върне. Ние се озовахме в една бензиностанция в два през нощта и осъзнахме, че там има повече студенти, отколкото персонал. Тогава ни дойде малко детински идеята, че можем да променим нещо - да направим споделено пространство за учене“, разказва Мартина.

Първоначалната идея за библиотека малко се променя, защото целта е младите да имат място, където да се срещат и общуват. Затова решават да направят по-скоро западен тип библиотека, където ще има както места хората да седят индивидуално и да бъде тихо, така и места, където да седнат в група да говорят помежду си и да разменят идеи и опит.

 

Коментари
Последни видеа