Тетрадките да не са с искрящо бели листове

Шарените подвързии разсейват и натоварват зрението

16 август 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Предстои детето да тръгне на училище и младите родители са по-старателни и от него. Подготвят всичко предварително. За да не се редят по опашки и да не се притесняват непосредствено преди началото на учебната година, когато има и други неотложни дела за вършене.

Вчера разказахме за избора на най-подходяща химикалка и молив. Днес е ред на съвети, свързани с тетрадките и подвързиите.

Добре е листовете на тетрадките да не са снежнобели, нито гланцови. Защо те вредят на  зрението. А подвързиите да не са с ярки цветове, съветва педиатърът д-р Валентина Антонова.
Ето защо.
Шарените подвързии и изпъстрените с картинки обложки разсейват малчуганите. Те отвличат и без това неустойчивото им внимание и пречат на учебния процес.
А, когато те са пред очите на детето в продължение на 45 минути, цветовете допълнително натоварват зрението. Това от своя страна оказва стрес и на нервната система. Може да стане причина и да отключи и главоболие, твърди педиатърът.

Тя съветва да се купуват най-обикновени тетрадки, а подвързиите да се едноцветни. Най-добре е да са с пастелни тонове, а не в ярки цветове.
Листовете в тетрадките не бива да са искрящо бели, още по-малкото – гланцирани.

Цветът на хартията, върху която детето пише, е особено важен. Искрящо белите листове са вредни за зрението. Те трябва да са матирани, с цвят – слонова кост или сивкави. Тогава, по време на работа, очите няма да се пренапрягат“, обяснява педиатърът.
Мона Василева

Коментари
Последни видеа