Заниманията, които ни правят умни

Четене, спорт, учене на чужд език , музика и още нещо ...

04 август 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Повечето хора вярват, че талантът идва по рождение. Въпреки това, науката доказва, че с течение на времето можем да развием правилно интелекта си и да разширим възможностите на нашия мозък.

Овладяването на нови умения помага на мозъка да изгражда невронни пътища, които са от полза за неговото функциониране и значително увеличават нивото на интелигентност.

Ето няколко хобита, които повишават интелигентността ни:

1. Свирене на музикален инструмент

Научните изследвания показват, че редовното свирене на музикални инструменти променя формата и силата на мозъка.
Музикалните инструменти могат да се използват в терапията за подобряване на когнитивните умения. Според учените това занимание има най-голям положителен ефект.
 Музиката допринася за развитието на въображението, подобрява комуникативните, както и математическите умения. Експерти твърдят, че участието в отборни спортове също така влияе положително на нашия мозък. Така че спортът и музиката ни носят безценни предимства.

2. Четене

Като правило всички успешни хора четат художествена и образователна литература. Научните изследвания показват, че четенето е не само забавление, но и истинска храна за нашия мозък. В допълнение, четенето е терапевтичен начин за лечение на нервен стрес.

Измислицата спомага за успокояване на нервите и за отпускане след тежък работен ден. Благодарение на четенето, ние сме в състояние по-добре да възприемаме входящата информация, да разрешаваме проблеми, да подобряваме уменията си, да разпознаваме модели, да разбираме хората и т.н. Четенето ни предоставя и по-добри комуникационни умения.

3. Редовни физически упражнения

Спортното обучение допринася не само за подобряване на фигурата, но и за увеличаване на мозъчната активност. Редовността е ключът към успеха.
 Необходимо е физическите упражнения да се провеждат най-малко 15 минути всеки ден. Физическите натоварвания натоварват ума ни с енергия, подобряват паметта, развиват концентрация и разбирането. 

4. Изучаване на нов език

Вместо да прекарате ден в безцелни игри в интернет, научете нов език.
Проучвания показват, че онези, които говорят няколко езика, са по-добри в решаването на пъзели. Чуждия език настройва по-фино нашия мозък и прави паметта ни по-остра. 
Езикът оказва положително въздействие и върху организационните ни умения. 
А и всеки чужд език ще допълни перфектно нашето CV. Знанието на допълнителен език автоматично означават, че потенциалният служител е доста развита личност.

5. Усвояване и повторение

Повечето от нас са запознати с концепцията за запомняне на безкраен брой страници преди изпит. Често след това забравяме тази информация, защото в бъдеще нямаме нужда от нея.
Когато научаваме нов език, нашият интелект се развива, защото изисква кумулативно учене. 

Ние изучаваме думи, пунктуация, синтаксис и цялата тази информация трябва редовно да се повтаря. Този начин допринася за натрупването на знание. Ако използваме тази техника в нашето ежедневие, тя много помага да развиваме нашия мозък.
Психолози препоръчват да започнете с джобен тефтер, в който да записвате важни неща и в свободното си време да ги преглеждате.

Целия текст четете в Мениджър. Нюз

Коментари
Последни видеа