Запишете детето на чужд език, след като навърши 6 г.

Психолози: И не повече от 3 кръжока

14 август 2019 г.

Снимка: Shutterstock

По темата има много "за" и "против", но сега психолози излизат с твърдението, че ако родителите са твърдо решени детето им да учи чужд език, е по-разумно да изчакат докато навърши 6 години. И уверяват, че преди тази възраст няма особена полза от заниманията.
Според тях съвременните деца много рано се подлагат на стрес и високи изисквания от амбициозните си родители. А различните учебни заведения предлагат занимания с чужд език и кръжоци едва ли не от бебешка възраст. 
Преждевременното обучение не носи полза, само добавя натоварване и може да доведе до стрес, твърдят експерти.
Детето не бива да ходи на повече от 3 допълнителни занимания. Важно е да му остава достатъчно време за игри, да общува с връстниците си, както и да остава на саме със себе си. 
Важно есъщо  натоварването да става поетапно и да съобразено с възрастта на детето. 
В най-ранна възраст детето може да започне да се занимава с рисуване и музика, които ще допринесат за развитие на фината моторика, за координацията на движенията му и да учене чрез ритъм.

От 2 години нататък детето може да се занимава с пеене и ритмични движения. 
Чрез тези дейности децата започват да осъзнават тялото си все повече и повече, подобряват движенията си, а след общата, започва и развитието на фината моторика. 

От 5 години нататък може да се занимава с някакъв спорт и с рисуване. 

По мнението на психолозите заниманията с чужд език е най-добре да започнат във възрастта между 5 и 8 години, когато детето вече добре е усвоило родния език и има стабилна основа.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа