Лош пример: Видеоигрите тласкат към алкохол и цигари

Влияят лошо на подрастващите

31 октомври 2016 г.

Снимка: Guliver / iStock

Трябва ли да се сложат ограничения и забрана за показване и дори за споменаване на алкохол и цигари във видеоигрите? Въпроса задават британски учени, цитирани от topsante.   

Според ново изследване на британския Център за изучаване на алкохола и цигарите към университета в Нотингам  подрастващите, които играят видеоигри, са изложени на по-голям риск да пробват цигари и да прекаляват с алкохол. Изследователите стигат до този извод след като проучват 32 игри, станали бестселъри в Англия в периода 2012-2013г. 
44% от тях  съдържат обяснения ( картини, диалог) за алкохол и цигари.  

Четири от тях, които изследователите определят като най-неподходящи за тийнейджъри,  са и най-популярни -  Grand Theft Auto V & VI (GTA), Call of Duty: Black Ops II, Call of Duty: Modern Warfare 3 et Assassin's Creed III.

След това учените направили допитване, което включило 1094 подрастващи на възраст 11-17 г. С въпроса дали познават и дали са играли на тези  видеоигри, дали пушат и колко често пият. Оказало се, че тези, които са играли и познават поне една от игрите, 2 пъти по-често прекаляват с алкохол и пушат.

"80 % от 10-15 годишните играят видеоигри самостоятелно или заедно с по-големи от тях. А над половината от британските родители не са запознати с рисковете, на които подрастващите са изложени",  обяснява психологът Джоан Крануел, ръководител на проучването. Затова изследователите предлагат да се изработи регламент и в игрите да минават контрол, който да ограничава дори беглото споменаване на алкохол и цигари.

Мона Василева 

Коментари
Последни видеа