Как стресът на таткото се прехвърля на новороденото

Информацията се кодира в спермата

Снимка: Guliver / iStock

Децата на свръхстресираните бащи са по-уязвими и чувствителни към стрес и емоционални разстройства. Учени от Университета в Пенсилвания проследяват как слабия и умерен стрес може да повлияе на начина, по който спермата се образува и да доведе до промени в генетичната информация, която тя носи и при зачеване.

Те установяват, че бащи, които са подложени на стрес, предават на децата си генетичния код, който диктува по-слаб хормонален отговор спрямо стреса. Това в бъдеще ги прави по-слабо устойчиви на стрес и по-уязвими на постравматични невропсихологически разстройства и аутизъм.

При стрес тялото отговаря с продукция на хормони – адреналин, кортизол, и норепинефрин. Те диктуват поведението - „Бой“ или „Отстъпление“ и са основни хормони, които ни помагат да се справим и да преработим стреса.

Според проучването кортизолът е доминантният стероид. Американските учени стимулирали умерен стрес в клетки на мишки и ги подложили на въздействието на хормона кортикостерон.

Така  установили, че когато той се включи в действие, при узряването на сперматозоидите се освобождават частици с микро РНК, които са в състояние да променят състава на спермата, а следователно и генетичната информация, която се предава на поколението.

Това се случва дори при умерен стрес. А хормоналните ефекти от въздействието на стреса в продължение на 4 седмици, запазват ефекта върху мъжките мишки повече от месец, съобщава The Deccan Chronicle.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Всяко начало

09 декември 2022 г.