Татковците и родителските умения

Как ново проучване ги изигра да ги подобрят

14 октомври 2018 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Ново проучване, публикувано в „Journal of Clinical Child & Adolescent Psychology“, може би е открило ключа за подобвряването на родителските умения на бащите: четене с детето.

Бащите са невероятно важни за здравословното развитие на децата им – в социален, емоционален и поведенчески аспект, пише mothering.com. Когато техните грижи за малкото не са особено блестящи, е много трудно да се намерят начини те да ги подобрят или развият.

Новото проучване разкрива, че бащите, които помагат на децата си в предучилищна възраст да се подготвят за училище, като четат заедно с тях, всъщност подобряват своите родителски умения.
В проучването 126 бащи с ниски доходи се включват в инициатива, която трябва да подобри успехите на децата в предучилищна възраст, чрез подкрепата на татковците им („Fathers Supporting Success in Preschoolers: A Community Parent Education Program“). Бащите и децата прекарвали всяка седмица заедно 90 минутни сесии. Те включвали гледането на кратки филмчета, в които бащи четяли на децата си, след което посочвали грешките на родителя, направени във филмчето.

Това, което действително свършило работа в проучването, не бил фокусът върху липсващите родителски умения на бащите – в действителност програмата не била рекламирана като уъркшоп за родителство - а този, в придобиването и развиването на определени умения, които да помогнат на детето в подготовката му за училище.

Тези татковци може и да са били подлъгани да участват в клас по родителство, но това действително свършило работа. Резултатите са красноречиви: 79% от бащите, които участвали в програмата, са подобрили родителските си умения с 30%, с толкова процента се е повишила и готовността да тръгнат на училище на децата им.

Както майките, така и бащите не обичат да бъдат критикувани за техните родителски умения, но майките е много по-вероятно да посетят програма, с която да ги подобрят и развият.
Проучването показва и, че бащите биха правили подобно нещо за децата си, особено ако то е комуникирано така, че да има полза за малките, а не да казва, че татковците не ги бива в това или онова.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа