Хормонът, който прави бащите добри

И защо е важно те да си играят с децата

26 октомври 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Бащите, които често играят с децата си, се привързват към тях повече, заради отделянето на хормона окситоцин в мъжкия организъм, пише news.rambler.ru. Ако таткото намира повече време да се занимава с детето си през първите години от живота му, то между тях се създава много силна емоционална връзка. А подобни взаимоотношения са много полезни за психичната устойчивост на всяко хлапе.

Огромна роля в това играе хормонът окситоцин, който отговаря за създаването на особено силни емоционални отношения между майките и децата им, откриха учените.
Често наричат окситоцина "хормон на прегръдката", защото се отделя в много вълнуващи моменти - когато майките кърмят или, когато играят с детето.

И сега за пръв път стана ясно, че подобно отделяне на окситоцин се случва и в мъжкия организъм. А това позволява да се направи теоретично предположение, че мъжете, у които възникват трудности в създаването на емоционална връзка със собствените им деца, могат да бъдат подложеи на терапия чрез добавяне на окситоцин под формата на инжекции, таблетки или спрей.

Любопитно е, че наскоро британски учени изясниха, че в Обединеното кралство има около 30 000 представители на силния пол, които страдат от следродилна депресия - както жените.

Една от причините за следродилната депресия при мъжете, която никога не е признавана от науката, се явява именно невъзможността да се установят тесни емоционални отношения с бебето. С други думи, някои мъже просто не могат да заобичат мъника, чиято поява до скоро са очаквали с нетърпение. Именно в такива случаи се препоръчва хормонална терапия, която се прекратява след като се изгради емоционална връзка и тя се превърне в устойчиво поведение.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа