5 важни ползи от колективните спортове

Ето защо е добре да запишете детето на волейбол, баскетбол или футбол

06 януари 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Когато децата спортуват в екип, цялостният им образователен опит се подобрява значително – тази констатация на експерти не е учудваща, но какво да кажем за детето, което няма данни за спортист или не харесва да играе в отбор? Дали ще има полза за него да играе в отбор? Категорично да!

Ето пет урока, на които екипните спортове могат да научат вашето дете:

1. Да работи в екип и да има по-пълноценен и удовлетворяващ социален живот

Всеки преминава през предизвикателства в различните житейски етапи. Може да мислите, че направения от вас избор засяга само вас, но, както се оказва, това просто не е вярно.

Екипните спортове учат на приятелско отношение и на принадлежност към по-голяма общност. Когато детето играе в отбор, бързо научава, че всеки негов избор и решение влияе на неговите съотборници и опоненти.

2. Да бъде решителен човек

Да направиш избор понякога може да бъде трудно. Но истината е, че хората често усложняват много прости решения. Играенето на отборни спортове кара вашето дете да разсъждава и да стигне до заключение с по-бързи темпове, отколкото би могло да го направи в обикновените всекидневни дейности. Като бонус, вземането на бързи решения може да помогне за развиването на самочувствие, което иначе да бъде потискано от различни фактори.

3. Да упорства в постигане на целта

Винаги е вълнуващо да се печели, независимо какво. Но понякога най-големите уроци идват от загубите. Ако детето ви спортува в екип за определен период от време, е много вероятно да получи своя справедлив дял от загубите.

Всяка от тези загуби е възможност детето ви да се поучи от грешките, да продължи напред и да опитва отново.

4. Учат, че провалът никога не е окончателен

Всеки човек изпитва от време на време последиците от лошия избор. Да се учиш от неуспеха може да бъде невъзможен подвиг, когато това се отнася за нещо, което детето никога не е изпитвало преди. Но отборните спортове учат, че великите завръщания наистина се случват и провалът никога не е окончателен, ако откажете да се откажете.

5. Да поставя другите на първо място

Може би най-важният урок, на който екипните спортове могат да научат детето ви, е на приоритети. Ще има времена, в които то ще установи, че да си втори понякога е по-добре отколкото да си начело. Понякога най-удовлетворяващият избор, който може да се направи, е да помагаш на другите.

Да се научи на състрадание и саможертвата е урок, който детето ви със сигурност ще помни цял живот. Не е нужно то да бъде атлет, за да успее в спорта, важно е, когато дойде време за състезание, да оцени безбройните нематериални ползи, които дава спортуването в колектив.

Коментари
Последни видеа