Какъв спорт да изберете за детето

Ето кои са плюсовете на някои от най-популярните

30 септември 2021 г.

Снимка: Shuttestock

Всяко дете натрупва в себе си много енергия, която има нужда да изразходва. Това е полезно за неговия растеж, но понякога не се случва лесно. Особено ако детето е свикнало да се заседява по-продължително време и като цяло предпочита по-тихите и спокойни игри.

Задачата на родителите е да го раздвижат. В буквалния смисъл на думата. Освен различни динамични игри и повече разходки на открито, полезно е в програмата му да бъде включен и спорт. И не, за да стане детето професионален състезател, а единствено от здравословна гледна точка.

Но как да изберете кой точно спорт е най-подходящ за конкретното дете? Ето кои са най-популярните и какви плюсове и минуси може да очаквате от тях.

Футболът увеличава силата и координацията

Повечето момчетата обожават този спорт, а и татковците всъщност. Макар че има и доста момичета, които проявяват интерес, особено като по-малки, и ритат наравно с момчетата. А в последно време и момичетата проявяват интерес към него. Заниманията по футбол могат да стартират от съвсем ранна възраст, още на 4 години.

Ползи. Този спорт научава детето да работи в екип, стимулира чувството му за справедливост, учи на дисциплина и има редица физически предимства: увеличава мускулната сила, гъвкавостта, координацията, поддържа здравословен контрол над теглото и подпомага сърдечно-съдовата издръжливост.

Снимка: Shutterstock

Плуването помага за изправяне на стойката и при гръбначни изкривявания

Прекрасен спорт, който може да се практикува още от бебешка възраст. И освен това е полезен, когато през лятото семейството отиде на море, тъй като улеснява родителите и им спестява притесненията при всяко влизане във водата.

Ползи. Плуването подобрява работата и капацитета на белите дробове, учи на контрол на дишането, увеличава мускулната сила, буквално извайва мускулите и източва фигурата, развива гръдния и рамената, спомага за изправяне на стойката и е един от спортовете, които официално се препоръчват от терапевтите при гръбначни изкривявания. Освен това помага за справяне със страха от височини и вода. И е спорт, който веднъж научен, никога няма да бъде забравен.

Кънките на лед подобрява равновесието

Независимо дали става дума за фигурно пързаляне или хокей на лед, този зимен спорт става все по-популярен сред децата. А и има нещо много романтично в карането на кънки на откритите зимни пързалки през зимните месеци.

Ползи. Карането на кънки развива търпението и координацията на рефлексите. Тялото придобива ловкост, увеличава мускулната сила, подобрява сърдечно-съдовата работа и учи на изключителен баланс. Хокеят помага за постигането на бързина, докато фигурното пързаляне придава грациозност на движенията, елегантност и красива стойка.

Баскетболът и волейболът подобряват общуването

И двата спорта са чудесен начин децата да бъдат физически активни. И също така да намерят още много нови приятели, на които могат да разчитат не само на терена.

Ползи. Баскетболът и волейболът помагат на срамежливите деца да заиграят в отбор и да започнат да изразяват себе си, да проявяват активност и да преодолеят бариерите в общуването. По този начин малките се научават и да контролират движението на телата си чрез защита и атака. Бързите подавания подобряват мисленето и рефлексите, насърчават координацията. А спринтирането с топка увеличава мускулната сила и развива ловкост.

Снимка: Shutterstock

Гимнастиката развива гъвкавостта

Спортна или художествена, тя е също сред популярните спортове сред децата. И освен това гимнастиката е много красива, по това спор няма.

Ползи. Първото и най-важно предимство на гимнастиката е балансът и гъвкавостта, които развива. Този спорт помага на детето да бъде максимално гъвкаво, също така и пъргаво. В социален аспект го учи да бъде целеустремено, силно и безстрашно.

Тенисът тренира ума

Още един много популярен спорт, който набира все повече почитатели.

Ползи. Тенисът изисква играчът да бъде пъргав и с бърза мисъл. При този спорт децата се научават да прецизират ходовете си, да използват в точния момент най-правилната техника, развиват сила и точност на ръцете. Тенисът също така помага за изграждане на мускулна сила и подобрява сърдечно-съдовата работа.

Бойните спортове работят и в духовен план

Не само момчетата, но и момичетата се увличат по бойни спортове. Освен атрактивни, те са и много полезни за децата.

Ползи. Бойните спортове улесняват всестранното развитието – във физически, емоционален и духовен план. Те учат на сериозна самодисциплина. И не са само битки и самозащита, а също така самоконтрол и концентрация. И най-вече – спазване на правилата.

По материали от Pour Femme

Коментари
Последни видеа